Sportcomplex De Braken in Boxtel-West. (Foto: Albert Stolwijk, 2019).
Sportcomplex De Braken in Boxtel-West. (Foto: Albert Stolwijk, 2019). Foto: Albert Stolwijk

GERARD SMIT: 'PLAN PAST IN GEBIEDSVISIE'

'Braken' ziet wel brood in arbeidsmigranten


HENK VAN WEERT

Ondernemer Gerard Smit gaat erin mee: het plan dat de gemeente Boxtel een jaar geleden lanceerde om in de zogeheten oksel van de spoorlijnen huisvesting voor arbeidsmigranten en spoedzoekers toe te staan. Smit wil een woonvoorziening voor buitenlandse werknemers bij sportcomplex De Braken, waarvan hij eigenaar is, bouwen. Met zijn plan blijft de accommodatie open én krijgt het 'meer body'.

Voor het eerst sinds ruim drie maanden vergadert komende week de Boxtelse gemeenteraad weer. De politici kwamen door de coronacrisis niet bijeen en buigen zich dinsdag- en woensdagavond over liefst 25 agendapunten. Onderdeel van die agenda vormt een lijst met bijna twintig ingekomen brieven die kort besproken worden op verzoek van uiteenlopende fracties.

Een van de die brieven is afkomstig van sportcomplexeigenaar Smit en dateert van 12 februari. Hij reageert daarin op de Gebiedsvisie Tongeren waarin de Boxtelse raad vorig jaar bepaalde dat het gebied tussen de oksel en de Mezenlaan onder meer plaats moet gaan bieden aan tijdelijke huisvesting. Zowel voor arbeidsmigranten als spoedzoekers (zoals mensen die onderdak zoeken na een scheiding). Ook de plaatsing van zonnevelden voor duurzame opwekking van energie ziet de gemeente Boxtel wel zitten in de omgeving van de straat De Braken.

Smit geeft in zijn brief aan graag met de gemeente in overleg te willen over plannen die zijns inziens helemaal stroken met de uitgangspunten van de gebiedsvisie. Na diverse pogingen was dat op 12 februari nog niet gelukt. Op de vraag of hij nadien nog met iemand van de gemeente aan de tafel zat, wil hij niet inhoudelijk reageren.

MEER BESTAANSRECHT

Zijn plannen geven sportcomplex De Braken meer bestaansrecht, schrijft Smit aan het college van B en W en de gemeenteraad. Niet alleen op sportief vlak, maar ook voor evenementen van lokale verenigingen en ondernemers. Huisvesting van arbeidsmigranten kan in zijn ogen prima geïntegreerd worden met sport. Ook ziet hij mogelijkheden voor aparte huisvesting van spoedzoekers. En als het gaat om het opwekken van zonne-energie: twee daken van de sportaccommodatie zijn daarvoor volgens Smit uitermate geschikt.

De tijdelijke woonruimten worden wat hem betreft door een apart bedrijf beheerd, een onderneming die geen verbintenis heeft met arbeidsbemiddelaars of detacheerders.

De raadsvergaderingen beginnen zowel dinsdag 9 als woensdag 10 juni om 19.30 uur. Voor publiek en pers zijn deze alleen live te volgen via de website van de gemeente Boxtel: www.boxtel.nl. Daar is ook de complete agenda te raadplegen.


RECHTGEZET

In het artikel over de opening van de middelbare scholen in Boxtel dat deze krant vorige week op de voorpagina publiceerde, is een onvolledigheid geslopen. Er wordt gesuggereerd dat de onderbouwleerlingen van het Jacob-Roelandslyceum alleen maar naar school komen voor gymnastieklessen. Dit is niet helemaal correct. De scholieren komen namelijk ook samen in de klas voor een mentormoment.