WATERSCHAP VRAAGT IDEEËN OMWONENDEN

Herinrichting Essche Stroom in laatste fase

RENS VAN DEN ELSEN

Waterschap De Dommel is begonnen met de laatste fase van het herinrichtingsplan van de Essche Stroom. Het gaat om terrein ter hoogte van de Ruiting in het Essche buitengebied. Het project heeft de naam Bruggelaar gekregen. Een van de redenen is om het water meer ruimte te geven, zodat het ook langer vast is te houden in de agrarische gronden.

De Dommel heeft wel ideeën over hoe het dit project aan wil pakken. Maar een vastgelegd plan is er nog niet. Inwoners wordt gevraagd mee te denken over hoe het geheel moet worden ingericht.

De herinrichting van de Essche Stroom is in 2005 van start gegaan. Ook voor het betreffende deel langs de Ruiting werden vlak na het opstellen van de visie al plannen gemaakt. Maar in 2009 zette waterschap De Dommel de hele operatie stop, mede omdat de opgave om een robuuste verbinding langs de Essche Stroom te realiseren, verviel. In 2014 werd het project weer opgestart, om in fases gerealiseerd te worden. Vrijwel alle deelprojecten zijn nu afgerond of vol in bedrijf (het verhogen van de dijken langs het dorp Esch moet nog dit jaar van start gaan). Het plan Bruggelaar is de laatste klus.

Waar het projectgebied eerst tot aan de huidige stuw in Esch was uitgetekend, is dit nu vergroot. Het loopt vanaf de Nemer (bij de Belversedijk) tot aan de stuw. Ook worden de laatste paar honderd meter van zowel de Kleine Aa als de Rosep meegenomen.

AFVINKEN

De Dommel wil tot een watersysteem komen dat ook in extreme omstandigheden voldoet. Het belangrijkste doel is de inwoners en gebouwen in Esch te beschermen tegen hoogwater. Ook moet het gebied straks meer water vasthouden zodat dit kan doorsijpelen naar het grondwater, dat daarmee beter op peil gehouden kan worden. Daarnaast moet het beekdal voldoen aan de Kaderrichtlijn Water en moet de omgeving van de rivier passen in het natuurnetwerk Brabant. Om al deze voorwaarden af te vinken blijkt een flinke puzzel en daarom vraagt het waterschap nu dus de hulp van burgers, bedrijven en organisaties. Er is al contact met omwonenden, de gemeenten Haaren, Boxtel en Oisterwijk en de provincie.

VOORZET

De herinrichting begint niet op een blanco vel. Het waterschap heeft al een schets gemaakt over hoe het gebied er mogelijk uit kan komen te zien. Zo moet de nieuwe loop van de Essche Stroom gaan meanderen in een halfopen landschap. Dit geldt ook voor de laatste paar honderd meter van zowel de Kleine Aa als de Rosep. Langs de randen van de percelen komt begroeiing met op enkele plekken bossen, zodat er een gevarieerde omgeving ontstaat. Ook is het de bedoeling dat het water van de Broekleij weer in verbinding met de Essche Stroom komt. De Dommel ziet daarbij kansen voor recreatie, zoals wandelpaden in het gebied.

Wie ideeën heeft kan deze tot 1 september insturen via e-mail naar esschestroom@dommel.nl. Deze worden door het projectteam getoetst op haalbaarheid en voor zover mogelijk in het plan verwerkt. Dat alles moet in december van dit jaar afgerond zijn, waarna het plan vastgesteld wordt.

Meer informatie is te vinden op de website www.esschestroom.nl.