Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

COLLEGE B EN W WAARSCHUWT VOOR BOXTELSE FINANCIËN

'Corona aderlating op begroting'

PÅL JANSEN

De coronacrisis zal flinke gevolgen hebben voor de begroting van de gemeente Boxtel. Dat verwacht burgemeester Ronald van Meygaarden. En dus zal de lokale overheid opnieuw een klap moeten opvangen nadat vorig jaar al een miljoenentekort ontstond.

De burgemeester informeerde donderdag de Boxtelse raadsleden per een brief over de gevolgen van de coronacrisis. Op korte termijn probeert de gemeente veel op te vangen en zijn allerlei maatregelen getroffen om de effecten van de crisis tegen te gaan. Zo gaat Boxtel de komende tijd verder met het inrichten van de anderhalvemetermaatschappij, aldus Van Meygaarden. Maar voor de jaren 2021, 2022 en daarna zal de crisis volgens hem een 'stevig effect hebben op de gemeentebegroting'. Om hoeveel geld het gaat, is nog niet duidelijk.

Wel kan de burgemeester een inschatting maken van wat er op de gemeente af kan komen. Het stimuleren van de economie bijvoorbeeld. Ook het aantal bijstandsuitkeringen kan toenemen, de zorgvraag groter worden, meer gevraagd worden van toezichthouders en de regionale afstemming tussen omliggende gemeenten toenemen. Ook verwacht hij dat de impact op maatschappelijke organisaties waarmee Boxtel samenwerkt meer zal vragen van de gemeente.

In het nieuwe jaar vindt ook de zogeheten kerntakendiscussie plaats. Simpel gezegd kijken de raadsleden en het college van B en W naar het takenpakket van de gemeente: wat móet de lokale overheid doen en wat kan zij laten achterwege laten? De verwachting is er harde keuzes gemaakt moeten worden en veel ambities opzij worden gezet. Deze discussie stond door het meest recente begrotingstekort al op de planning. Maar door de coronacrisis is de vraag ontstaan: hoe ver zal de gemeente hierin gaan?

Gemeenten kregen sinds 2015 vanuit het Rijk allerlei nieuwe taken op hun bordje, waaronder jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning. De vraag is hoeveel geld Den Haag daarvoor beschikbaar stelt. Daarom komt er een nieuwe heroverweging over waar de gemeente haar geld aan spendeert. Die discussie wordt in 2021 gevoerd. Op lange termijn moeten sommige projecten worden stopgezet, terwijl juist ook nieuwe aanpakken moeten worden bedacht, aldus Van Meygaarden. Wat dat precies inhoudt, kan hij nog niet zeggen. Eerst moet nog de kerntakendiscussie plaatsvinden, maar ook zijn de gevolgen van de coronacrisis voor de lange termijn nog niet te overzien.

De burgemeester belooft de raadsleden nog voor de zomer met een update te komen over de gevolgen van corona voor de gemeentelijke organisatie. Eind september vindt er een openbare informatieve raadsvergadering plaats over het onderwerp.


t Burgemeester Ronald van Meygaarden verwacht dat de coronacrisis flinke gevolgen zal hebben voor de gemeentelijke financiën. Voor 2020 kampt Boxtel al met een begrotingstekort van 3,5 miljoen euro. (Foto: Albert Stolwijk).