Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

CULTURALE '20 WELLICHT EERSTE ACTIVITEIT

Podium Boxtel staat te popelen om te starten


JULES HAMELEERS

Het bestuur van Podium Boxtel is volop bezig met de voorbereidingen voor het nieuwe theaterseizoen. Het staat te popelen om te beginnen en hoopt in september af te kunnen trappen met de Culturale... ,,We hebben zeker niet stilgezeten in de tussentijd", zegt voorzitter Paul van Alphen.

Het is uiteraard wel zo dat een en ander afhankelijk is van de RIVM-maatregelen die in september gelden. Vooralsnog lijkt het erop dat Podium Boxtel die maand weer activiteiten mag houden. Het theater aan de Burgakker kan tot zo'n tachtig mensen op veilige wijze in de zaal kwijt.

Wat alvast is gebleken: de huidige sluiting van het theater vanwege de coronaperikelen maakt ook creatief. Voorstellingen streamen? Een culturele drive-in organiseren? Het theaterbestuur Boxtel is met allerlei dingen bezig om toch maar niet stil te zitten terwijl de deuren op slot zijn.

De Lucaszaal aan de Burgakker openen voor dertig bezoekers, zoals vanaf deze week weer mogelijk is, wordt het in ieder geval niet. Producent Ruud de Graaf noemde het eerder een 'belediging voor het vak' in de Amsterdamse krant Het Parool. Ook een klein theater als Podium Boxtel moet een artiest boeken, de bar openen, er moeten vrijwilligers zijn voor de tickets, lichttechnici zijn nodig, en ga zo maar door. ,,Voor dertig man opengaan heeft gewoon geen zin", aldus voorzitter Van Alphen.

Ook een drive-in-activiteit is van de baan omdat dit dan toch gezien zou worden als evenement. Wel komen er livestreams. Van Alphen: ,,Een eerdere voorstelling is opgenomen, die willen we wellicht uitzenden. Ook hebben we contact met een semi-professioneel gezelschap, om zijn optreden in de zaal van Podium Boxtel vervolgens live online uit te zenden."

BEWEGEN MOET

,,Niet bewegen is geen optie. Sommige organisaties zeggen: we wachten wel tot de situatie voorbij is, maar dat doen wij niet. Als er weer meer mag, dan willen we er klaar voor zijn", legt Van Alphen uit.

Het lokale theater volgt hiervoor de aanwijzingen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD). Hoewel Podium Boxtel te klein is om bij deze organisatie aangesloten te zijn, kan het bestuur wel gebruik maken van het protocol dat de VSCD heeft opgesteld. ,,Het beschrijft de te nemen maatregelen tot in detail. We zijn op dit moment bezig met het aanpassen van ons theater."

Denk dan aan doorzichtige schermen voor de kassa en looproutes waar het publiek zich aan moet houden als het zich door de ruimte wil bewegen. Ook kunnen bezoekers op verschillende momenten de zaal in én uit en mogen tickets alleen op de telefoon worden weergegeven, zodat handcontact niet nodig is. ,,Nu komen onze losse stoelen goed van pas. We moeten het nog precies uitmeten", vertelt Van Alphen. Als huishoudens met elkaar geclusterd worden, kan het aantal van zo'n tachtig bezoekers worden bereikt. ,,Van onze programmeur Bert Engelbart hebben we begrepen dat er vanaf 1 juli weer artiesten aangetrokken kunnen worden. Binnenkort weten we ook welke voorstellingen we kunnen doorschuiven naar het volgende seizoen. We hebben zeven shows van dit jaar moeten afzeggen, waarvan er een paar waren uitverkocht. Dat is dan wel extra zuur."

,,Het zou zo maar kunnen dat Culturale 2020 weer het eerste evenement wordt." Tijdens het gratis evenement, dat midden september gewoonlijk de opening van het theaterseizoen markeert, zullen waarschijnlijk wel nog de nodige maatregelen gelden. Waar bij eerdere edities zomaar binnenlopen mogelijk was, moeten nu tickets gereserveerd worden.

EXTRA KOSTEN

Alle maatregelen die het theater moet nemen, brengen extra kosten met zich mee: plastic schermen en bewegwijzering zijn niet gratis. Daarnaast is het zo dat met tachtig personen in het gebouw, slechts 30 procent van de capaciteit wordt benut. Normaal gesproken is gemiddeld 60 tot 65 procent van de stoelen bezet: ,,Dat is erg goed voor een klein theater", legt Van Alphen uit. Dat deze capaciteit nu drastisch moet worden teruggeschroefd, heeft ook financiële gevolgen.

,,Hoe we dit probleem op gaan lossen en wat die gevolgen precies zijn? Daarover zijn we nu nog in gesprek met de gemeente. Dat gaat allemaal in goed overleg en ze proberen ons waar kan te ondersteunen", aldus Van Alphen. Ook hoopt en verwacht hij dat artiesten wellicht hun prijs wat zullen aanpassen, omdat ze een kleiner publiek bedienen.


q Het bestuur van Podium Boxtel, geflankeerd door de locatiemanagers van Boxtelse Buren (BB), voor de theaterzaal aan de Burgakker. Van links naar rechts: Femke Lagerweij (BB), Ton van Dooremalen, Marc Cleutjens, Hettie van der Ven, Paul van Alphen, Nol Delmée en Daatje van Alphen (BB). (Foto: Hans van Doorn).