TOENAME VAN 64 PROCENT IN JAAR TIJD

Fors meer schoolverzuim in de gemeente Boxtel

JULES HAMELEERS

Er bleven vorig schooljaar veel meer kinderen thuis van school dan in de semesters daarvoor. Er waren in 2017-2018 238 meldingen van verzuim, tegenover 391 in de onderwijsperiode daarna. De gemeente Boxtels wijt dit deels aan de hoge maatschappelijke verwachtingen die op de schouders van jongeren drukken.

,,Het wordt steeds duidelijker dat er veel van leerlingen wordt verwacht in de huidige samenleving. Sociale media en bijbehorende gedragingen aan de ene kant, veeleisend onderwijs aan de andere kant. Dat levert in toenemende mate complexe en psychische problemen op, met kans op uitval", aldus de gemeentelijke zegsman. Ook een verbeterde administratie is volgens de woordvoerder een verklaring voor het stijgende cijfer.

De toename is fors: in totaal gaat het om een stijging van 64 procent. Vooral het aantal jongeren dat wél bij een instelling staat ingeschreven, maar niet naar school gaat, is flink toegenomen. Ook de hoeveelheid voortijdig schoolverlaters, jeugd ouder dan achttien zonder minimaal een havo- of mbo 2-diploma, is gegroeid.

VERANTWOORDELIJKHEID

Wanneer het gaat om het voorkomen van schoolverzuim, legt de gemeente de bal bij de scholen: de woordvoerder meldt dat dit de verantwoordelijkheid is van de onderwijsinstellingen. Wél zet de gemeente zich in om scholen in te prenten dat ze verzuim zo snel mogelijk moeten melden: dan kan er vroegtijdig worden ingegrepen, wanneer de problemen nog niet zo groot zijn.

Als een kind op de radar van een leerplichtambtenaar van de gemeente verschijnt, blijft het al weg van school. De rol van de gemeente is dan vooral om ervoor te zorgen dat het kind zo snel mogelijk weer aan het leren slaat door het zo goed mogelijk te helpen.

Meer kinderen die wegblijven van school, stelt leerplichtambtenaren voor uitdagingen. Het doorverwijzen van leerlingen kan moeilijk zijn. Voor kinderen die meer zorg nodig hebben dan de organisaties waarmee de ambtenaren contact hebben, kunnen bieden, is de situatie vaak ingewikkeld. Wachtlijsten vormen meer dan eens een barrière. Ook oudere jongeren die tussentijds willen wisselen van studie, lopen vaak tegen problemen aan: tijdens het schooljaar wisselen van opleiding is namelijk nauwelijks mogelijk.