Ouderen in Regie zag in het gebouw waarin voorheen basisschool De Beemden gevestigd was, mogelijkheden voor seniorenwoningen. (Foto: Henk van Weert).
Ouderen in Regie zag in het gebouw waarin voorheen basisschool De Beemden gevestigd was, mogelijkheden voor seniorenwoningen. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

COÖPERATIE KRITISCH OVER GEMEENTE

Ouderen in Regie wil zelf huisvesting ontwikkelen

Jan Hermens

Nieuwbouw is een heikel punt binnen de gemeente Boxtel. Niet alleen wat kwantiteit betreft, ook als het gaat om woningen voor specifieke doelgroepen, zoals senioren. Coöperatie Ouderen in Regie overweegt, als de mogelijkheid zich voordoet, zelf een collectieve woonvorm voor senioren te ontwikkelen. ,,Want de gemeente doet niets", aldus voorzitter Ad van den Brand.

In de hele provincie Noord-Brabant, en zeker in Boxtel, is sprake van een woningtekort. Boxtel prijkt zelfs bijna onderaan de Bouwindicator 2020. De provinciale overheid geeft aan dat er bij nieuwbouwprojecten niet alleen gelet moet worden op kwantiteit, maar ook op kwaliteit. Dus bouwen naar behoefte, voor de juiste doelgroepen. Senioren bijvoorbeeld.

Over het lage bouwtempo zegt het college van burgemeester en wethouders, naar aanleiding van vragen van de raadsfractie van Balans: ,,Over een jaar prijkt de gemeente Boxtel ongetwijfeld veel hoger op de Bouwindicator 2020 korte termijn." Er zijn inderdaad plannen in procedure, maar een deel daarvan ligt bij de Raad van State. Op de afwikkeling van die projecten heeft de gemeente weinig invloed, aldus het college.

Wat bouwen voor senioren betreft, melden B & W: ,,De woonwensen van ouderen zijn ons bekend door gesprekken met coöperatie Ouderen in Regie. Waar mogelijk worden deze woonwensen in woningbouwprogramma's opgenomen, maar het is een hele uitdaging de juiste huizen te ontwikkelen. Dit omdat er nogal wat haken en ogen zitten aan nieuwbouwprojecten, zoals haalbaarheid, duurzaamheid en belangen van externe partijen."

Het CDA stelde specifiek vragen over alternatieve woonvormen voor senioren, dit naar aanleiding van het provinciale actieprogramma Nieuwe Woonvormen en Zelfbouw, dat 12 maart verschenen is. Ad van den Brand reageert namens Ouderen in Regie: ,,Ik heb de antwoorden van het college op de vragen van het CDA gezien. Die zijn door een juridisch onderlegde ambtenaar geschreven. Wat er volgens mij staat: wij wachten af, we kijken wat de regio voor actie onderneemt en we doen verder niets."

NUL OP REKEST

Ouderen in Regie heeft al verschillende mogelijkheden geopperd voor een woonvorm voor senioren. Van den Brand: ,,Bij de rotonde Oosteind ligt een stukje gemeentegrond. Met behulp van een architect hebben we een plan opgesteld. We hebben de suggestie gedaan in de tuin van Clarissenstraat 35 te bouwen, we hebben overlegd over het oude schoolgebouw van De Beemden aan de Albinonistraat... De gemeenschappelijke ruimte is er al, er zouden appartementen in gerealiseerd kunnen worden. Ik kan nog wel meer voorbeelden noemen. Tot dusverre krijgen we steeds nul op rekest."

Ouderen in Regie voelt voor een collectieve woonvorm met tien tot vijftien betaalbare woningen met een gemeenschappelijke ruimte en in de buurt van voorzieningen. Van den Brand: ,,Wij overwegen, wanneer er een geschikt pand in beeld komt, zélf een woonvorm voor senioren te ontwikkelen."

Burgemeester en wethouders geven aan dat ze bezig zijn een nulmeting van vraag en aanbod uit te werken, oftewel een behoeftepeiling op het gebied van seniorenhuisvesting. ,,Verdere stappen werken we in regionaal verband uit."


Bij het ter perse gaan van deze krant had de gemeente Boxtel nog niet gereageerd op vragen over dit onderwerp.