Besluit traject Meteren-Boxtel ligt ter inzage


Hoe staat het met het sluiten van de dubbele overweg in Boxtel? Om die vraag te beantwoorden, moet er eerst worden gekeken naar het zogeheten Tracébesluit Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Meteren-Boxtel. Deze ligt inmiddels ter inzage. Maandag 15 juni organiseert ProRail een online informatieavond tussen 19.30 en 21.00 uur voor onder meer de Boxtelse inwoners.

Deelnemers aan de online bijeenkomst kunnen ook vragen stellen. In de ochtend van 15 juni plaatst ProRail een link op de webpagina www.prorail.nl/projecten/meteren-boxtel. Daar komt een uitleg bij over hoe je die avond deel kunt nemen aan de presentatie.

Het tracébesluit behandelt de verschillende grote projecten die op de rol staan op het spoor tussen Boxtel en het Gelderse dorp Meteren, net over de Waal. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (D66) van Infrastructuur en Waterstaat heeft dit besluit op 14 mei vastgesteld. Vanaf vandaag, donderdag 4 juni, tot en met woensdag 15 juli kunnen mensen hiertegen in beroep. Het besluit ligt ter inzage op de site van Platform Participatie, maar ook in het Boxtelse gemeentehuis.

TIEN MINUTEN

Spoorbeheerder ProRail moet in opdracht van het ministerie mogelijk maken dat er op drukke trajecten meer treinen kunnen rijden. Doordat er elke tien minuten een reizigerstrein rijdt en er meer ruimte voor goederenvervoer moet komen, worden daarvoor diverse grootschalige aanpassingen gedaan. Zo moet er een verbindingsboog (de Zuidwestboog) bij Meteren komen, een vierde spoor tussen 's-Hertogenbosch en Vught, een vrije kruising en een verdiepte ligging van het spoor in Vught.

In Boxtel wordt een fietstunnel aangelegd op de plek van de dubbele overweg in de Tongersestraat. Vooraf moet onder meer de Keulsebaan worden verbreed en de zogeheten Verbindingsweg Ladonk-Kapelweg (VLK) zijn aangelegd.