Ine en Ton Jonkers kochten onlangs de voormalige pastorie van Lennisheuvel. Hiermee zorgden zij er tevens voor dat de kerk de deuren open kan houden, want het geld komt ten goede aan de lokale geloofsgemeenschap. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Ine en Ton Jonkers kochten onlangs de voormalige pastorie van Lennisheuvel. Hiermee zorgden zij er tevens voor dat de kerk de deuren open kan houden, want het geld komt ten goede aan de lokale geloofsgemeenschap. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Bas van den Biggelaar

TON EN INE JONKERS KOPEN MONUMENT

Pastorie Lennisheuvel krijgt nieuwe bewoners

RENS VAN DEN ELSEN

In een flink tempo heeft de Heilig Hartparochie haar pastorieën verkocht. Eerst die aan de Baroniestraat in Boxtel en vervolgens die van Liempde en Esch. Nu is ook de voormalige pastoorswoning van Lennisheuvel in handen van een particulier. Ton en Ine Jonkers hebben het gebouw gekocht en willen er een woonhuis van maken. Daarmee heeft de parochie alleen nog de pastorie aan Duinendaal in bezit.

De verkoop van de monumentale panden is in een verrassend snel tempo gegaan. De opbrengsten komen volgens voorzitter Jos Polman van de commissie vastgoed binnen de parochie steeds ten goede aan de geloofsgemeenschap. Zo gaat dat ook met de verkoop van het pand in Lennisheuvel. ,,Daarnaast gebruiken we het geld ook om de kerk mee te onderhouden", aldus Polman. Om hoeveel geld het gaat geeft de voorzitter niet aan, maar op Funda stond het gebouw te koop voor 500.000 euro.

UITGELEZEN KANS

Het pand naast de Sint-Theresiakerk werd tot voor kort verhuurd aan particulieren, maar stond sinds hun verhuizing leeg. De procedure voor het wijzigen van de bestemming naar wonen, is nog in behandeling bij de gemeente Boxtel.

,,We hebben altijd een zwak gehad voor monumentale panden. Nu we geen paarden meer hebben was de tijd rijp om eens naar een kleinere woning te gaan kijken. Aangezien we graag in Lennisheuvel willen blijven (het echtpaar woont nu aan de Koevoortseweg - red.), was dit een uitgelezen kans voor ons", aldus Ine Jonkers- van der Velden.

Het is de bedoeling dat de twee zelf in het pand naast de kerk gaan wonen. Ine: ,,We hebben al met een architect gesproken om de monumentale elementen van de pastorie in ere te herstellen, dat past bij de woning."

BOUWEN

In de voormalige pastorie van de Heilig Hartkerk aan de Baroniestraat wordt momenteel hard gewerkt door stichting Woongewoon. Per 1 juli nemen zes bewoners met een beperking daar hun intrek. In Esch is de pastorie in gebruik als woning en in die van Liempde worden appartementen gebouwd. Daarnaast werd vorige week bekend dat ook het plan voor het zetten van huizen in de pastorietuin in Liempde groen licht heeft gekregen van de Raad van State.