Nanneke van der Heijden is voormalig inwoner van Boxtel en publiceerde onlangs haar boek 'In 10 stappen beter in burgerparticipatie'. (Foto: eigen collectie).
Nanneke van der Heijden is voormalig inwoner van Boxtel en publiceerde onlangs haar boek 'In 10 stappen beter in burgerparticipatie'. (Foto: eigen collectie). Foto: Eigen collectie

NANNEKE PRESENTEERT INSTRUCTIEBOEK

‘Burgerparticipatie vergroot draagvlak’

MARC CLEUTJENS


‘In 10 stappen beter in burgerparticipatie’. Dat is de titel van het boek dat de oud-Boxtelse Nanneke van der Heijden vorige maand met medeauteur Mark Verhijde heeft gepubliceerd. De uitgave is vooral bedoeld voor professionals die in hun dagelijkse werk vaak te maken hebben met burgerparticipatie en bewonersinitiatieven. ,,Een paar belangrijke tips voor iedereen: ben oprecht, luister écht en sta open voor ideeën. En zet eens vaker je bewonersbril op.”

De boekpresentatie had Nanneke zich half mei iets anders voorgesteld. De corona-crisis stond een feestelijke bijeenkomst met collega’s, familieleden en vrienden in de weg. ,,Mark en ik hebben het boek daarom online gelanceerd. Vervolgens zijn we op pad gegaan en hebben we het boek in een feestelijke verpakking thuisbezorgd. Het was een bonus om juist in deze corona-tijd mensen te ontmoeten en het boek persoonlijk te overhandigen.”

De oud-Boxtelse, die in Utrecht bureau SMEE runt, vertelt dat burgerparticipatie als een rode draad door haar carrière loopt. ,,Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking in 2001 toen ik in opdracht van het ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM, opgeheven in 2010) een project deed waarin beleid maken met burgers centraal stond. In dienst van de gemeente Rhenen was ik als ambtenaar ook vaak betrokken bij bewonersinitiatieven.”

Inmiddels houdt Nanneke zich als zelfstandig adviseur, projectleider en facilitator bezig met burgerparticipatie. ,,Tijdens mijn werk borrelen altijd dezelfde hoe-vragen op. Hoe betrek ik bewoners bij beleid? Hoe zorg ik ervoor dat bewoners willen meedoen? Hoe voorkom ik dat niet steeds dezelfde mensen aan tafel schuiven? Omdat alle professionals hiermee te maken hebben, leek het me een leuk idee om er een boek over te schrijven.”

VERPLICHT ONDERDEEL

Burgerparticipatie lijkt gemeengoed, al komt het volgens Nanneke toch regelmatig voor dat overheden en organisaties vergeten ook bewoners en andere belanghebbenden bij plannen te betrekken. ,,Een goed voorbeeld is de grootscheepse verbouwing van station Utrecht Centraal, hier om de hoek. De basisschool van onze kinderen ligt naast het station, maar was amper geïnformeerd.”

Ze geeft aan dat burgerparticipatie in haar ogen bijdraagt aan meer draagvlak. ,,Het staat ook vast dat plannen beter worden als je goed luistert naar ideeën van bewoners en mensen in een vroeg stadium laat meedenken. Belangrijk is dat je als overheid vooraf zorgvuldig uitlegt hoe met ideeën en suggesties wordt omgegaan en dat niet alles kan. Wees transparant.”

Nanneke vertelt dat de rol van burgerparticipatie en bewonersinitiatieven steeds belangrijker wordt. In de nieuwe Omgevingswet, die naar verwachting op 1 januari 2022 van kracht wordt, wordt burgerparticipatie een verplicht onderdeel van de procedure. ,,Dit betekent dat overheden maar bijvoorbeeld ook projectontwikkelaars vooraf aan tafel schuiven met bewoners en hun oor goed te luister moeten leggen. Zonder burgerparticipatie komt er geen plan.”

VERHALENTAFEL

Als ervaren professional kan Nanneke putten uit tal van instrumenten om bewoners te betrekken bij plannen in hun wijk of buurt. Een van de tien stappen in haar boek is erop gericht dat altijd het beste participatie-instrument wordt gekozen. Ze leert de lezer het juiste instrument te kiezen ‘waardoor je altijd bingo hebt’. ,,Ik bewaar goede herinneringen aan een project waarin ik met jongeren sprak over de aanleg van een skatepark.”

De oud-Boxtelse is ook enthousiast over een ‘verhalentafel’, ook een participatie-instrument dat ze recent heeft ingezet om met bewoners in gesprek te gaan. ,,Ik liet voor dat project een echte tafel maken die op vier plekken in het land werd opgesteld. Mensen die aanschoven vertelden zo hun verhaal. Daarvan werden ook filmpjes gemaakt en ontstond een mooie vorm van burgerparticipatie.”

Vanwege de coronacrisis is de digitale snelweg nu een uitkomst. Onlangs verzorgde Nanneke een online bewonersbijeenkomst, inclusief een filmpje op YouTube met een toelichting op het project dat door betrokkenen vooraf kon worden bekeken. ,,Vervolgens mocht iedereen tijdens een online ontmoeting reageren of een e-mail sturen. Ook een vorm van burgerparticipatie."


‘In 10 stappen beter in burgerparticipatie’ is te koop in de boekhandel en online via www.beterinburgerparticipatie.nl. De uitgave kost 17,50 euro exclusief verzendkosten.


WANDELTOCHTEN STARTEN MAANDAG 8 JUNI

WSV De Keistampers gaat doordeweeks weer op pad

Na de verplichte stop vanwege het coronavirus mag wandelsportvereniging De Keistampers uit Boxtel weer wandelingen organiseren in de omgeving. Dat gebeurt vanaf maandag 8 juni.

Tijdens deze midweekwandelingen dienen deelnemers een aantal voorwaarden in acht te nemen. Er mogen maximaal tien mensen meedoen en zij moeten tijdens het wandelen allemaal anderhalve meter afstand van elkaar bewaren.

De eerste wandeling start maandag 8 juni op de Markt in Boxtel. Vervolgens is er maandag 22 juni een tocht die vertrekt bij winkelcentrum Oosterhof. In Liempde zijn er op de maandagen 6 juli en 17 augustus wandelingen, die starten beide bij het Wapen van Liempde aan het Raadhuisplein.

AANMELDEN

Aanmelden is mogelijk door een e-mail te sturen naar dekeistampers@live.nl of te bellen met telefoonnummer 06-16 21 17 03. Kijk voor meer informatie ook op www.dekeistampers.nl.


Tennisvereniging LTV Munsel biedt zomerlidmaatschap aan

Tennisvereniging LTV Munsel biedt ook dit jaar van 15 juni tot en met 15 september een lidmaatschap aan met als hoogtepunt het Zomer Challenge-eindtoernooi.

Tijdens dit programma kunnen jong en oud vrij tennissen bij LTV Munsel op momenten dat het hen uitkomt. Daarnaast is er een welkomstclinic met uitleg en worden twee tennislessen gegeven onder begeleiding van een gecertificeerde trainer. Ook mogen de spelers meedoen aan het Zomer Challenge-eindtoernooi.

De kosten bedragen 44 euro. Meer informatie of aanmelden kan door contact op te nemen via e-mail: zomerchallenge@ltvmunsel.nl.