Lola Nouwens en Jan Pennings hebben het geflikt: het duo nam de Lego-bokaal mee naar Boxtel door de finale van de televisiewedstrijd Lego Masters op spectaculaire wijze te winnen. (Foto: Peter de Koning).
Lola Nouwens en Jan Pennings hebben het geflikt: het duo nam de Lego-bokaal mee naar Boxtel door de finale van de televisiewedstrijd Lego Masters op spectaculaire wijze te winnen. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

‘ONS JANTJE’ EN ‘LO’ ZIJN EERSTE LEGO MASTERS VAN DE BENELUX

‘We bouwen vrolijk verder, maar zonder die klok!’


MARIËLLE WIJFFELAARS

,,Dat meen je niet!” riep Jan Pennings uit toen hij en Lola Nouwens zaterdagavond de finale van het televisieprogramma Lego Masters wonnen. De ex-geliefden versloegen in de spectaculaire eindstrijd de duo’s Björn en Corneel uit België en Jos en Martijn uit Nederland. De Boxtelaren mogen zich door de overwinning de eerste Lego Masters van de Benelux noemen. En dat brengt veel teweeg in hun leven vertellen Jan en Lola enkele dagen na hun zege.

28 uur kregen de finalisten de tijd om hun finale-creatie te bouwen. Lola en Jan kozen voor een indrukwekkende jungle en een Maja-tempel met daarop een draak die een schat – de Lego-bokaal – bewaakte. Met hun inmiddels befaamde ‘Jan en Lola’-magie overtuigden ze met een meerderheid van de stemmen die 150 Lego-fans, tien oud deelnemers, brickmaster Bas en zijn collega Justin uitbrachten en werden gekroond tot winnaars.

ONTPLOFFEN

Televisiekijkend Nederland was er getuige van dat de eindrace niet zonder slag of stoot ging. Waar in andere afleveringen Jan degene was die nogal eens kon ontploffen, werd het in de finale juist Lola wat te veel. Na een massage en een bezoek van haar moeder, kon ze er weer tegenaan. ,,Het was zo fijn om d'r even te kunnen zien”, zegt Lola. Ook Jans moeder kwam langs en vond het een welkome verrassing, al werd dat tijdens de uitzending niet echt duidelijk. ,,Ik wilde eigenlijk ook gewoon verder bouwen”, zegt hij lachend. ,,Na het bezoek van ons mam heb ik van het team een andere naam gekregen. Sinds die tijd noemen ze me allemaal ‘ons Jantje’.”

OVERWELDIGEND

De afgelopen maanden moesten Jan en Lola hun uiterste best doen de einduitslag niet te verklappen. ,,Het was niet echt moeilijk om het voor ons te houden, maar we wilden het zó graag delen”, vertelt Jan. Lola vult aan: ,,We hebben een paar afleveringen gehad waarin we minder goed presteerden. We kregen dan reacties als: ‘Nou, het zal erom spannen de volgende aflevering’. Ik wilde dan alleen maar zeggen: ‘Ha! Moet jij eens opletten’.”

Twee dagen na de finale-uitzending moeten Lola en Jan nog flink bijkomen van alle aandacht. Interviewverzoeken, berichten via sociale media en reacties op straat: het is allemaal leuk maar wél vermoeiend. ,,We wisten wel dat we veel aandacht zouden krijgen, maar dit is echt overweldigend”, vindt Jan. ,,Mijn telefoon is gewoon vastgelopen!” Lola: ,,Kinderen die vragen om een handtekening, lieve brieven en kaarten in de bus. Het is allemaal zo mooi en lief.”

GOEDE VRIENDEN

Het televisieprogramma heeft het tweetal veel gebracht. Zo herontdekte Lola haar creatieve kant waar ze in de toekomst meer mee wil gaan doen. ,,Als klein meisje was ik altijd bezig met verhaaltjes bedenken, dat heb ik dankzij Lego Masters weer teruggevonden. Ik wil graag beginnen met een coaching-praktijk. Lego kan daarbij helpen, bijvoorbeeld bij familieopstellingen.” Jan: ,,Lola is daar echt heel goed in. Het is dankzij haar dat ik in de laatste twee afleveringen veel rustiger was. Als ik paniek of woede voelde opkomen, moest ik van Lola afleiding zoeken door bijvoorbeeld een dansje te doen. Het werkte perfect.”

STAGE

Jan is inmiddels volop aan het mailen met het concern en hoopt er een baan of stageplek te krijgen. ,,In 2013 heb ik ook al eens gesolliciteerd, maar toen was mijn gezondheid niet goed genoeg om naar Denemarken te vertrekken. Ik voel me nu weer de oude Jan en hoop echt door dit televisieprogramma hierin verder te gaan. De hele dag bouwen, hoe vet is dat?” Lola vult aan: ,,Ja, we bouwen gewoon door, maar wel zonder die klok!” Naast al deze plannen liggen er nog meer mogelijkheden. Zo gaat Lola samen met kandidaat Jos een workshop geven, staan er vlogs op de planning speciaal voor bouwende meiden en komt er een expositie met alle kandidaten.

BIJ ELKAAR?

De meest gestelde vraag die Lola en Jan de afgelopen maanden kregen was: ‘En, zijn jullie weer bij elkaar?’ Lola: ,,Het antwoord is inmiddels duidelijk: nee.” Jan: ,,In het begin vond ik het vervelend dat veel mensen die vraag stelden. Maar ik snap het eigenlijk wel. We zijn gewoon heel goede vrienden en als ik de uitzendingen zie, zie ik vooral een soort broer en zus die het goed kunnen vinden en ook lekker kunnen kibbelen. Maar ik had het met niemand anders willen meemaken.” Lola: ,,Het was een geweldige ervaring. Het winnen was natuurlijk supergaaf, maar het mooiste is dat we veel hebben geleerd over onszelf en onze passies. We weten nu heel goed wie we zijn.”


Kort nieuws


Open Coffee

De netwerkbijeenkomst van Open Coffee Het Groene Woud vindt woensdag 10 juni digitaal plaats. Ondernemende inwoners uit Boxtel, maar ook Sint-Michielsgestel, Schijndel en Sint-Oedenrode kunnen tussen 09.00 en 10.00 uur deelnemen via Zoom. Inloggen via dit live videoprogramma kan via Meeting ID: 841 2198 2430. Het wachtwoord is: 007502. Vanaf woensdag 8 juli worden weer fysieke ontmoetingen georganiseerd.