Partij voor de Dieren kritisch over stikstof Vion

Het verzet tegen de geplande uitbreiding van varkensslachterij Vion in Boxtel groeit. Er ligt een vergunningaanvraag in het kader van de Wet Natuurbescherming bij de provincie. De Brabantse Milieufederatie, bezorgde omwonenden en Stichting Transition Town Boxtel dienden bezwaren in. De provinciale Partij voor de Dieren-fractie protesteert nu ook.

De bezwaartermijn is al verstreken, die verliep 30 april. Desalniettemin laat de Partij voor de Dieren momenteel kritische geluiden horen. De partij laat via haar website weten dat er vermoedelijk sprake is van meer stikstofuitstoot dan de provincie doet voorkomen. Statenlid Anne-Miep Vlasveld heeft om opheldering gevraagd bij Gedeputeerde Staten (GS).

Vlasveld heeft het huidige ontwerpbesluit van GS naast de laatste vergunning gelegd die aan Vion in Boxtel is verleend, in 2015. Ze stelt dat het erop lijkt dat er met cijfers gegoocheld is. Er is een verschil te zien tussen de uitstootcijfers van toen en die van nu, schrijft ze. Volgens haar zouden deze gelijk moeten zijn. ,,Als de stikstofuitstoot in werkelijkheid groter is dan nu wordt voorgesteld, dreigt de provincie een vergunning af te geven die niet verleend zou mogen worden", aldus het fractielid van de Partij voor de Dieren.

GROTE STAL

Ze grijpt verder een argument aan, dat ook de Brabants Milieufederatie in haar zienswijze hanteert: de emissie van de varkens die elke dag in volle vrachtwagens buiten staan te wachten, tot ze aan de beurt zijn om geslacht te worden. ,,Wat uitstoot betreft, het equivalent van een grote stal", beweert Vlasveld. Ze is bezorgd om de kwetsbare natuur in de Kampina.

,,De PAS-uitspraak en de nasleep daarvan hebben duidelijk gemaakt dat we nu eindelijk de neerslag van stikstof op de natuur moeten verminderen. Meer uitstoot vanuit Vion kunnen we ons dus niet permitteren."