Rupsendoders kampen plots met sterfte

Allerlei verenigingen, kinderen en volwassenen, zijn in Boxtel en omgeving enthousiast bezig geweest met het timmeren en ophangen van nestkastjes, bedoeld om kool- en pimpelmezen te huisvesten. De vogels moeten de eikenprocessierups bestrijden door ze op te eten. Maar ze sterven nu plots zelf.

Joleen van Rooij uit Liempde maakte op Facebook melding van een nest dode mezen in de Kerkheiseweg en vroeg zich af of er een verband was tussen de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups met het middel Xentari op 7 mei en de sterfte van de jonge vogels vier dagen later. Een vraag waar nog geen duidelijk antwoord op te geven is.

Natuurkenner en Liempdenaar Karel Voets: ,,Of er een verband is, weet nog niemand. Maar het is wel frappant dat vlak nadat er gespoten is, vogels sterven. Xentari doodt alle rupsen, misschien is er een gebrek aan voedsel?"

Er is in Duitsland onderzoek gedaan naar plotselinge sterfte onder pimpelmezen dit voorjaar. Daar kwam uit dat de dieren een longontsteking hadden, veroorzaakt door de bacterie Suttonella ornithocola.

MELDEN

Om achter de oorzaak van de mezensterfte in deze regio te komen, kunnen inwoners melding maken van dode vogeltjes bij het Dutch Wildlife Health Centre. Als de diertjes nog bruikbaar zijn voor onderzoek, worden ze opgehaald. Dat is ook met de Liempdse meesjes gebeurd, meldt Van Rooij.

De vogels mogen dan niet langer dan 24 uur dood zijn en moeten koel bewaard worden. Mochten meesjes niet meer bruikbaar zijn, dan is melding maken toch zinvol, zodat er een completer beeld ontstaat van de sterfte.