Parochie hervat doordeweeks missen in Sint-Petrusbasiliek

Daags na Pinksteren, dinsdag 2 juni, worden de doordeweekse missen in de Sint-Petrusbasiliek hervat. Eucharistievieringen in de weekeinden starten pas een maand later in de vier kerken van de Heilig Hartparochie. De verwachting is dat vanaf 1 september de meeste andere activiteiten weer kunnen worden opgepakt, meldt secretaris Jo Custers namens het kerkbestuur.

Na de mededelingen van de overheid vorige week over de voorgenomen versoepelingen van de coronamaatregelen hebben de bisschoppen overlegd. Ze hebben de versoepelingen vertaald naar het samen kunnen vieren van de eucharistie én naar andere activiteiten zoals kerkelijke uitvaarten, doopsel, eerste communie en vormsel. Op basis hiervan heeft het bestuur van de Heilig Hartparochie het volgende stappenplan vastgesteld.

Per 2 juni worden de doordeweekse missen in de Sint-Petrusbasiliek opgestart; zij beginnen om 09.00 uur. Met ingang van 15 juni kan de communie weer op de hand worden uitgereikt. Per 4 juli starten alle weekendvieringen weer zij het met aangepaste tijden, de informatie hierover volgt. Per 1 september starten weer veel van de reguliere parochieactiviteiten.

Na het pinksterweekeinde vinden de doordeweekse missen voorlopig alleen in de Sint-Petrusbasiliek plaats. Mensen hoeven zich daarvoor niet aan te melden. Wel worden naam en dag van kerkbezoek bij binnenkomst genoteerd. Ook wordt kerkgangers gevraagd of zij gezondheidsklachten hebben en of zij ter plekke hun handen desinfecteren. Mensen die moeten hoesten, verkouden zijn of koorts hebben, worden verzocht thuis te blijven.

In de kerk is een looproute uitgezet en mensen dienen te allen tijde anderhalve meter afstand te houden. In de basiliek is plaats voor dertig bezoekers; zij dienen plaats te nemen op een van de gemarkeerde zitplaatsen. Pas vanaf 15 juni kan de communie weer op de hand worden uitgereikt.

De bijdrage aan de collecte kunnen de gelovigen na afloop in een daartoe achter in de basiliek geplaatste collectebus stoppen, of deze per bankoverschrijving overmaken, eventueel voor meerdere keren tegelijk. Na afloop verlaten zij een voor een de basiliek met inachtneming van de anderhalve meter afstand.

Vanaf zaterdag 4 juli starten de weekendvieringen in alle kerkdorpen als de voorgenomen versoepeling van de maatregelen door de overheid kan worden doorgezet. Dan wordt een (digitaal) aanmeldsysteem uitgezet. In de komende weken werken bestuur en contactgroepen van de vier kerken de mistijden, de invulling van de vieringen en de verdere organisatie verder uit.

De televisiemissen vanuit de Sint-Jans Onthoofdingkerk in Liempde gaan elke zondag in de huidige vorm door. Deze beginnen om 09.30 uur en zijn via Omroep Dommelland te volgen. Ook het Bijbelinloopuurtje via de computer wordt in ieder geval tot 31 augustus voortgezet. Voor informatie hierover zie ook de website www.heilighartparochie.nl.