Afbeelding
Foto: Albert Stolwijk

NA RUIM TWEE MAANDEN GAAN MIDDELBARE SCHOLEN WEER OPEN

JRL en BHC klaar voor leerlingen

RENS VAN DEN ELSEN

Nadat de basisscholen sinds twee weken weer leerlingen mogen ontvangen, zijn vanaf dinsdag 2 juni ook de middelbare scholen aan de beurt. De docententeams van het Jacob-Roelandslyceum (JRL) en het Baanderherencollege (BHC) staan te popelen om de scholieren weer in de klassen te hebben, ook al mag nog maar de helft naar binnen.

De afgelopen weken heeft een speciaal crisisteam gekeken naar hoe de maatregelen van het kabinet het beste vertaald konden worden naar het JRL en BHC. ,,Dat is geen makkelijke opdracht, maar er wordt met ontzettend veel energie en passie aan gewerkt. We doen er alles aan om de kwaliteit van het onderwijs en de persoonlijke ontwikkeling van leerlingen te beschermen", legt rector Joris Hermans uit.

Maartje Brouwers is docent natuurkunde van het BHC. Ze is blij als ze straks weer leerlingen voor zich heeft. ,,Ik voel me bijna net zoals vroeger, wanneer je na de zomervakantie weer naar school ging. Met wat gezonde spanning", zegt ze lachend. De afgelopen weken heeft ze digitaal les gegeven. Dat was in het begin wennen, maar al snel kreeg ze er plezier in: ,,Ik ben filmpjes gaan opnemen en laat dat mijn leerlingen ook doen. Erg gaaf om te zien waar ze dan mee komen."

Ook gymdocent Ton Hellings van het JRL kijkt er naar uit om zijn leerlingen weer te ontmoeten. ,,Ik wil toch graag bewegen tijdens het lesgeven en dat is digitaal een stuk lastiger", grinnikt hij.

Hermans is tevreden met de manier waarop de leraren zijn omgegaan met de thuiswerksituatie. ,,Het vraagt didactisch iets anders van de docent en het daagt natuurlijk ook de leerling uit. Deze manier van lesgeven zal het reguliere onderwijs echter nooit 100 procent vervangen. Tegelijkertijd voegt het wel iets toe. We kijken dan ook welke positieve ervaringen we in de toekomst kunnen gebruiken en waar we kunnen verbeteren.”

LOOPROUTES

Hoe de lessen worden ingevuld, verschilt per school. Bij het BHC worden de klassen opgesplitst. Na drie aaneengesloten lesuren gaan ze weer naar huis, om daar de tweede helft van de dag digitaal te leren. ,,Het is goed dat we iedereen weer fysiek zien. Lesinhoud is belangrijk, maar persoonlijk contact nog veel meer", geeft Brouwers aan. Al zal de nieuwe situatie ook voor haar en haar collega's erg wennen zijn. ,,Normaal heb ik een vast lokaal, maar nu blijven de leerlingen zitten. Dus ik heb een schema gemaakt met een looproute", legt de docente uit.

Voor het JRL geldt dat de leerlingen van de onderbouw en vwo 4 alleen naar school komen voor de gymnastieklessen. De andere vakken blijven digitaal, iets waar veel scholen voor kiezen. ,,Daarmee willen we de sociale interactie weer vormgeven en lichamelijke opvoeding is dan een prima middel", aldus Hellings. Zijn lessen vinden alleen buiten plaats en zijn zo ingericht dat iedereen genoeg afstand kan bewaren. ,,Er ligt een flink draaiboek klaar en dat is ook wel nodig, want er is veel veranderd de afgelopen weken", benadrukt de sportieve docent. Alleen wie in 4 havo of 5 vwo zit, de zogeheten voorexamenklassen, heeft ook weer fysieke lesuren voor meerdere vakken. Hellings: ,,Zo kunnen de leerlingen zich voorbereiden op de laatste examens."

Na weken thuis lesgeven, gaan de docenten van het JRL en BHC dinsdag weer met goede moed aan de slag. ,,Ik merk dat ook mijn leerlingen er weer zin in hebben, dat vind ik fijn om te horen", aldus Hellings. De coronasituatie heeft het docententeam volgens Brouwers wel creatiever gemaakt: ,,Je moest je vak opnieuw uitvinden, maar ik heb veel dingen geleerd die ik straks ook gewoon blijf gebruiken in mijn lessen." Voor Hermans was het ook een bijzondere periode, aangezien hij pas een half jaar rector is van de onderwijsinstellingen. ,,De collega’s van zowel BHC als JRL halen elke dag opnieuw alles uit de kast. Dat maakt me niet alleen trots, maar geeft ook vertrouwen dat we deze ingewikkelde klus samen klaren.”


p De gangen van het Jacob-Roelandslyceum zijn zodanig ingericht dat leerlingen de anderhalve meter afstand goed kunnen bewaren. De looproutes zijn aangegeven met stickers op de vloer. (Foto: Albert Stolwijk).