Er was sprake van een acute uitbraak van het coronavirus bij dorpshuis De Vlaswiek in Liempde. Nu is de stijgende lijn wat afgevlakt. (Foto: Albert Stolwijk).
Er was sprake van een acute uitbraak van het coronavirus bij dorpshuis De Vlaswiek in Liempde. Nu is de stijgende lijn wat afgevlakt. (Foto: Albert Stolwijk). Foto: Albert Stolwijk

SITUATIE LIEMPDS DORPSHUIS NU STABIELER

Covid-19 in De Vlaswiek overrompelde ZGEM

JULES HAMELEERS

Zoals de situatie bij De Vlaswiek in Liempde, had het crisisteam van Zorggroep Elde Maasduinen (ZGEM) het nog niet meegemaakt. In een tijdsbestek van enkele dagen werden veel mensen ziek, waaronder de helft van het personeel ,,Echt onder controle is het nog niet, er zijn nog steeds mensen met klachten, maar het wordt ook niet erger", meldt voorzitter Jan Kees Metz van het ZGEM-crisisteam.

Hoeveel mensen er precies positief getest zijn, wil Metz niet zeggen om privacyredenen: ,,Het aantal besmettingen was in ieder geval vrij fors." De meeste mensen hadden milde klachten, maar er waren ook personen die erg ziek waren. Van de zieken, zowel personeel als bewoners, is niemand opgenomen in het ziekenhuis. Metz, die ook directeur is van de Boxtelse verpleeghuizen, bevestigt wel dat er mensen zijn overleden.

De uitbraak was in zijn woorden 'in verhouding massaal': in getallen viel dit wel mee, omdat De Vlaswiek een kleine locatie is. Er werden in korte tijd veel mensen ziek. Veel van hen werden ook positief getest, waardoor de uitbraak snel ernstig werd. ,,We hadden het op deze manier nog niet gezien, ook niet op onze andere locaties."

Daarom besloot het crisisteam een onderzoek te starten, in samenwerking met de GGD. Daarbij lag de vraag voor of er iets anders had moeten gebeuren bij De Vlaswiek? Ook een contactonderzoek vormde er een onderdeel van: Liempde is immers een klein dorp. Zou het virus zich nu als een lopend vuurtje door de gemeenschap verspreiden? Nee, was het antwoord: ,,Er kwam niks bijzonders uit het onderzoek. In kleine, gesloten gemeenschappen gebeurt dit gewoon soms. In een verzorgingstehuis in Dordrecht zagen ze hetzelfde patroon."

CONTINUÏTEIT

In de piek van de besmetting zat de helft van het zorgpersoneel bij De Vlaswiek ziek thuis met coronaklachten. ,,Hierdoor kwam de continuïteit van de zorg in gevaar. Daarom hebben we medewerkers van andere vestigingen naar Liempde gehaald. Ook hebben we wat mensen van buitenaf ingehuurd, om ervoor te zorgen dat iedereen goed verzorgd werd."

Op dit moment is de situatie in De Vlaswiek redelijk stabiel. Er zijn nog steeds mensen die ziek zijn, maar het wordt niet erger. ,,Het is nog te vroeg om alle maatregelen, zoals de cohortverpleging, af te bouwen. Dit is ook fijn voor de mensen met dementie die in het Liempdse verzorgingstehuis verblijven: zo kunnen zij gewoon rondlopen en hoeven ze niet in een geïsoleerde ruimte te verblijven. Maar we kunnen nog niet gaan versoepelen. De acute periode is wel voorbij. Het is niet meer zo super hectisch als aan het begin van de situatie."

,,We schrokken wel even toen er ineens zo veel mensen klachten kregen in Liempde, omdat het helemaal nieuw voor ons was en omdat die locatie al geruime tijd vrij was van besmettingen", legt Metz uit. ,,We kennen het virus nog niet zo goed. Het is sowieso constant schakelen als crisisteam om de beste invulling aan alle maatregelen te geven."