Zoals hier in de Annakapel, in de Boxtelse buurtschap Roond, gaat het er in de katholieke kerken nog niet aan toe. De gelovigen moeten anderhalve meter afstand houden en er mogen maar dertig mensen bij een mis aanwezig zijn. (Foto: Peter de Koning, 2018).
Zoals hier in de Annakapel, in de Boxtelse buurtschap Roond, gaat het er in de katholieke kerken nog niet aan toe. De gelovigen moeten anderhalve meter afstand houden en er mogen maar dertig mensen bij een mis aanwezig zijn. (Foto: Peter de Koning, 2018). Foto: Peter de Koning

PETER VAN ZOEST MEDE-AUTEUR SATIRISCHE CORONAWOORDENLIJST

Over hostiehuiver en heilige reserve...

Jan Hermens

Van de miswijn nippen is er niet bij en samen zingen ook niet, maar er zijn vanaf 1 juni in ieder geval weer eucharistievieringen met gelovigen in de rooms-katholieke kerken in Nederland. De Nederlandse bisschoppen hebben hiervoor een protocol uitgebracht. Dat vormde voor theoloog en oud-Boxtelaar Peter van Zoest, cultuurtheoloog Frank Bosman en communicatiestrateeg Eric van den Berg de aanleiding voor het schrijven van een satirische woordenlijst.

Van Zoest, geboren en getogen in de Oude Kerkstraat, in de schaduw van de Sint-Petrusbasiliek, is religiejournalist en was twaalfenhalf jaar eindredacteur en voorlichter van de Rooms-Katholieke Kerk in Nederland. Hij is dus goed ingevoerd in de mores van de moederkerk.

Van Zoest: ,,Het protocol dat de bisschoppen hebben opgesteld, is waarschijnlijk door een goede jurist bedacht, maar staat mijlenver van de gewone gelovige af. Gij zult niet dit, gij zult niet dat. Een tikje wereldvreemd, als je het mij vraagt en geen beste manier van communiceren."

Toeval of niet, de maatregelen zijn in drie (vanwege de Drievuldigheid een heilig getal - red.) protocollen gevat: een voor gelovigen, een voor bedienaars en een met betrekking tot kerkgebouwen. Van Zoest: ,,Ik vraag me af of priesters ermee uit de voeten kunnen."

Volgens de drie auteurs is er maar een manier om op de bisschoppelijke publicatie te reageren: met satire. Van Zoest: ,,We hebben een woordenlijst, een lexicon, samengesteld van katholieke coronabegrippen. Sommige daarvan zijn onvervalste neologismen, andere termen werden ooit gebruikt, maar met een andere betekenis en keren nu in een nieuw verband terug. In ieder geval moet je het lexicon met een vette knipoog lezen."

Hostiehonger is een van de lemma's in het lexicon. Van Zoest, Bosman en Van den Berg schrijven: ,,In de anderhalvemetersamenleving kun je mensen die niet tot je huishouden behoren geen hand geven, knuffelen en zoenen. Dit leidt tot ‘huidhonger’, oftewel de behoefte aan aanraking. Hostiehonger ontstaat bij het gemis van fysiek contact met het Lichaam van Christus in de hostie die tijdens de mis wordt uitgereikt."

Tegenover hostiehonger staat hostiehuiver: angst om in deze coronaperiode ter kerke te gaan. Sommige gelovigen wachten liever betere tijden af.

HEILIGE RESERVE

Van Zoest: ,,In een twitterbericht van een geestelijke ging het over de H. Reserve. Dat begrip mocht in ons lexicon niet ontbreken."

Het drietal schrijft licht schertsend: ,,Op het Iberisch schiereiland is ‘heilige reserve’ het seculiere begrip voor spelers die achter de hand worden gehouden, mochten sterspelers als Santa Messi, Santa Nacho, Sankt Kroos of Saint Bale uitvallen."

De werkelijke verklaring van de Heilige Reserve geven de mannen ook: het zijn geconsacreerde hosties die na een eucharistieviering zijn overgebleven. Die worden zorgvuldig in het tabernakel bewaard en in een volgende mis alsnog uitgedeeld. Met pincet en hoestscherm in deze dagen.

Reactie vanuit de clerus heeft Van Zoest nog niet ontvangen. ,,Het lexicon is pas uitgekomen. Maar buiten dat verwacht ik niet dat de bisschoppen reageren. Dat doen ze meestal niet. Humor is onontbeerlijk, vind ik. Corona brengt al genoeg droefheid met zich mee."

Wie nieuwsgierig is naar het lexicon, kan dit gratis downloaden op de website www.mediakathedraal.nl.


p Zoals hier in de Annakapel, in de Boxtelse buurtschap Roond, gaat het er in de katholieke kerken nog niet aan toe. De gelovigen moeten anderhalve meter afstand houden en er mogen maar dertig mensen bij een mis aanwezig zijn. (Foto: Peter de Koning, 2018).


R-Newt beloont goede ideeën van Boxtelse jongeren

Volgens de jongerenwerkers van R-Newt zijn er genoeg mogelijkheden voor een mooie zomer, ondanks de afgelasting van festivals en feesten. De welzijnswerkers roepen jongeren tussen de twaalf en 27 op ideeën aan te leveren via www.r-newt.nl/chille-zomer.

R-Newt hoopt op creatieve plannen van jongeren. Uiteraard moeten de voorgestelde activiteiten uitvoerbaar zijn, met inachtneming van alle geldende maatregelen. R-Newt beloont de beste ideeën met een geldbedrag om de activiteit daadwerkelijk uit te kunnen voeren. Ook maken jongeren kans op een Chille Zomer-box met toepasselijke inhoud. Ideeën kunnen tot en met 8 juni worden ingestuurd.

De omslag verbeeldt Sint-Corona, binnen de rooms-katholieke kerk patroon van schatgravers en gokkers. (Foto: eigen collectie).