Michel van de Sande van Ons Café (links) bracht 12 mei samen met enkele vrijwilligers de warme maaltijden rond die Florentien Schevers (rechts) samen met haar man Lucien had gekookt voor de Essche senioren. (Foto: Ria Bekkers).
Michel van de Sande van Ons Café (links) bracht 12 mei samen met enkele vrijwilligers de warme maaltijden rond die Florentien Schevers (rechts) samen met haar man Lucien had gekookt voor de Essche senioren. (Foto: Ria Bekkers). Foto: Ria Bekkers - van der Sande

VRIJWILLIGERS IN CONTACT MET SENIOREN

Esch is er ook in tijden van corona voor elkaar


RENS VAN DEN ELSEN

Normaal gesproken komt iedere donderdag in dorpshuis De Es een groep senioren bij elkaar om samen iets te doen. Deze 'gezelligste huiskamer van Esch' is een van de activiteiten van de werkgroep Esch voor Elkaar. Maar het zijn geen doorsnee tijden, corona beheerst nog steeds ons leven en dus werden de bijeenkomsten stopgezet. Maar daar lieten de vrijwilligers het niet bij zitten.

Knutselen, bloemschikken, samen eten, een terrasje pakken, spelletje spelen of gewoon lekker met elkaar 'buurten'. Zo ziet een gemiddeld programma voor de deelnemers er uit. Het zijn echter allemaal activiteiten die nu niet door kunnen gaan vanwege Covid-19. ,,Vrijwel alle bezoekers vallen binnen de risicogroep. Die ga je niet bij elkaar zetten. Toen het coronavirus uitbrak, hebben we dan ook snel besloten om even geen samenkomsten meer te organiseren en iedereen daarvan telefonisch op de hoogte te brengen. De reacties waren begripvol", aldus Corrie Steenbergen, die de activiteiten van de huiskamer aanstuurt.

PASEN

Stilzitten was er voor de werkgroep echter niet bij. ,,Aangezien we voor Pasen al een knutselmoment gepland hadden en daar al veel voorbereiding in was gestoken, besloten we om dat gewoon door te zetten. Zodoende kregen alle vaste bezoekers van de huiskamer een mooi versierde paashaas thuisbezorgd", vertelt Steenbergen. Zo ging dat ook rond Moederdag, toen er kaartjes bij alle senioren in de bus werden gedaan.

Daarnaast ontstond bij de vrijwilligers ook het idee om zelf in contact te blijven met de ouderen. ,,Dat ging eigenlijk erg snel. We hebben een grote groep, die regelmatig naar De Es komt, dus hebben we afgesproken wie wie ging bellen. We kennen allemaal ook nog mensen buiten de vaste kring, die zijn we er ook bij gaan betrekken. Zodoende hadden we al snel een vast belrondje", legt Steenbergen uit. ,,De een geeft aan dat het niet nodig is, de ander kletst honderduit. We dringen ons niet op, als het niet op prijs wordt gesteld, even goede vrienden", gaat ze verder. Maar over het algemeen kan de actie van de werkgroep op veel waardering rekenen. Het geeft volgens de Essche ook de hoge mate van betrokkenheid aan in het dorp.

KLAARSTAAN

Steenbergen is trots op het team van vrijwilligers van de huiskamer: ,,Je hoeft ze maar te bellen en ze staan voor je klaar en steken graag de handen uit de mouwen. Of het nu gaat om het ophalen van de ouderen of om het wegbrengen van warme maaltijden. Dat vind ik fantastisch. Hopelijk kunnen we na de zomer weer open met de huiskamer, maar dat ligt natuurlijk ook aan de situatie op dat moment."

Het huiskamerinitiatief zou dit najaar zijn eerste lustrum vieren. Hoe dat nu ingevuld gaat worden, is nog niet bekend. Daarvoor wil de werkgroep eerst de maatregelen rondom het virus afwachten.


p Michel van de Sande van Ons Café (links) bracht 12 mei samen met enkele vrijwilligers de warme maaltijden rond die Florentien Schevers (rechts) samen met haar man Lucien had gekookt voor de Essche senioren die niet de deur uit konden. (Foto: Ria Bekkers).