Het fietspad tussen Esch en Boxtel, het Smaldijkje, krijgt binnenkort slimme verlichting. In november 2018 werd de veelgebruikte fietsroute nog opnieuw geasfalteerd en opgeknapt. (Foto: Rens van den Elsen).
Het fietspad tussen Esch en Boxtel, het Smaldijkje, krijgt binnenkort slimme verlichting. In november 2018 werd de veelgebruikte fietsroute nog opnieuw geasfalteerd en opgeknapt. (Foto: Rens van den Elsen). Foto: Rens van den Elsen

WERKZAAMHEDEN FIETSPAD TUSSEN ESCH EN BOXTEL VAN START

Licht schijnt snel over het Smaldijkje

Netbeheerder Enexis start volgende week met de werkzaamheden aan de verlichting van fietspad het Smaldijkje tussen Esch en Boxtel. De slimme lantaarnpalen zijn een afscheidscadeau van de gemeente Haaren voor Esch.

Tijdens het Bierpompfeest van vorig jaar konden de inwoners van Esch kiezen uit drie cadeau-ideeën voor het dorp. Naast een gezamenlijk feestslinger en een reuzenbroer of -zus voor de Boxtelse Jas de Keistamper en Liempdse Hanne Mî de Moor, werd ook geopperd om het Smaldijkje te voorzien van verlichting om het fietspad veiliger te maken.

Esschenaren stemden massaal op de laatste optie en dus zijn initiatiefnemers Xaveer van Lokven, Paul Ackermans en Thea Heesemans met het idee aan de slag gegaan. Verschillende mogelijkheden kwamen voorbij, tot werd gekozen voor lantaarnpalen met verlichting die wordt geactiveerd als er fietsers of wandelaars voorbij komen.

VEILIGER

De lichtmasten werpen volgens de initiatiefnemers een minimum aan amberkleurig licht op het pad als deze 'uit' staan. Daarmee wordt lichtvervuiling zoveel mogelijk voorkomen. Dat is beter voor dieren en planten. De lampen gaan 's ochtends en 's avonds feller branden als er iemand langskomt. De gemeente Haaren heeft hier achtduizend euro voor uitgetrokken.