BOXTEL HONOREERT 436 TOZO-AANVRAGEN

Uitkeringsafdeling voor ondernemers groeit fors


JULES HAMELEERS

Van één medewerker voor één dag per week voor de gemeenten Boxtel, Sint-Michielsgestel en Haaren, naar zeventien mensen die voltijds aan de bak zijn om alle aanvragen voor financiële coronasteun af te handelen. Inclusief werkmomenten in het weekend en de avonduren. Ondernemers maken volop gebruik van de Tozo-regeling, die hun inkomen aanvult tot het maandelijks minimum. In Boxtel waren er tot gister 436 aanvragen gehonoreerd.

Het team dat zich bezig houdt met de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo), heeft 28 verzoeken afgewezen en er staan er nog 85 open. ,,Dit is echter geen definitief aantal: er blijven aanvragen binnenkomen", meldt een woordvoerder van de gemeente Boxtel. De afwijzingen kwamen voornamelijk omdat ondernemers toch net iets te veel inkomen hadden om aan de regeling te voldoen.

De extra werknemers die alle Tozo-verzoeken nog afhandelen, zijn niet extern ingehuurd door de gemeente: zij zijn weggeplukt bij andere afdelingen, om ingezet te worden waar dit harder nodig was. De rijksoverheid stelt weliswaar geld voor de steun beschikbaar aan gemeenten, maar toch kan het zo zijn dat door alle wisselingen lokale overheden voor extra kosten komen te staan. Volgens een woordvoerder is het onmogelijk te zeggen in hoeverre Boxtel financiële last ervaart van deze crisis: dit kan pas later bepaald worden.

De Volkskrant besteedde vorige week ook al aandacht aan aanvragen in de drie genoemde gemeenten. Ambtenaar Jos Abrahams kwam aan het woord, die voorheen de eenmansafdeling voor ondernemersuitkeringen vormde. Hij meldde met zijn collega's in zes weken tijd 1.367 verzoeken af te hebben gehandeld voor de drie gemeenten. Ondertussen is dit aantal weer gestegen.

VOORSCHOTTEN

Oppositiepartij Balans vroeg het college van B en W van Boxtel onlangs voorschotten beschikbaar te stellen om ondernemers door de coronacrisis te helpen. Het dagelijks bestuur van de gemeente antwoordde afgelopen week daarvan geen voorstander te zijn en neemt aanvragen voor een vergoeding liever meteen in behandeling: ,,Het verwerken van een aanvraag gaat namelijk even snel als het verstrekken van een voorschot."

Balans wees naar de gemeenten Vught en 's-Hertogenbosch waar volgens haar wel wordt gewerkt met voorschotten op de Tozo. ,,In het begin toen er nog weinig bekend was over de Tozo-regeling heeft de gemeente Boxtel voorschotten verstrekt. Nu de regeling duidelijk is, hebben we ervoor gekozen om geen voorschotten meer te verstrekken", schrijft het college aan Balans. Wanneer voorschotten ten onrechte zijn uitgekeerd, worden deze teruggevorderd. ,,Dat levert teleurstelling op bij betrokken partijen maar ook extra werk en financieel risico voor de gemeente Boxtel", aldus B en W.


Restaurant N9NE veilt tafels voor goede doelen

Als op tweede pinksterdag, maandag 1 juni om 12.00 uur, de horeca weer beperkt opent, heeft uitbater Jos Hermans van restaurant N9NE in Boxtel zes tafels voor vier personen beschikbaar. Wie er wil lunchen, kan tijdens een online veiling op een tafel bieden. De opbrengst gaat naar zes lokale goede doelen.

Het kavel waarop geboden kan worden, omvat een driegangenlunch en dranken voor vier personen om in het restaurant te nuttigen. Mocht het weer het toelaten dan staan de tafels op het terras.

De goede doelen die Hermans koos zijn: Stichting Leergeld, de Voedselbank, de Kinderboerderij, Dream4kids, Vincentius en hospice Acacia. De veiling verloopt via Facebook Messenger van N9NE beer, food & wine. De hoogste bieder krijgt op eerste pinksterdag, zondag 31 mei omstreeks 16.00 uur een bericht.

De heropening na de coronasluiting wil Hermans niet ongemerkt voorbij laten gaan en daarom koos hij voor deze actie: ,,Laten we hopen dat de opbrengst groot zal zijn en dat we die week een mooi bedrag mogen doneren aan goede doelen."

Proeverij Biereloth slaat door corona een jaartje over

Ook het bierfestival Biereloth, normaal jaarlijks gehouden op de tweede zondag van september, valt ten prooi aan het coronavirus. De organiserende vereniging de Bierkamer heeft besloten dat de 26e editie dit jaar niet wordt georganiseerd, maar naar verwachting wel in 2021.

Ook al zou er vanaf 1 september meer ruimte komen voor evenementen, dan nog is juist deze proeverij ongeschikt voor de anderhalvemetersamenleving, aldus de Bierkamer. De Rozemarijnstraat staat namelijk elk jaar vol bezoekers die genieten van verschillende soorten gerstenat. Bijkomend probleem is dat ook na een verruiming van de coronamaatregelen, de resterende tijd tot 13 september te kort is om het festival te organiseren.

Eerder dit jaar moest de Bierkamer al besluiten om de Bierbanjerij, die normaal gesproken in april plaatsvindt, voorlopig uit te stellen. Voor dit evenement wordt nog steeds uitgekeken om het in 2020 alsnog te organiseren. De Bierkamer verzekert dat ze dit gebeuren op relatief korte termijn kan opzetten, zodra dit binnen de coronamaatregelen mogelijk is.