Oprichter Bernard Vekemans en vrijwilligster Wilhelmien Verhappen van Museum Vekemans bij een historische wieg uit 1860, onderdeel van de Doopkamer die in april vorig jaar is ingericht. (Foto: Peter de Koning).
Oprichter Bernard Vekemans en vrijwilligster Wilhelmien Verhappen van Museum Vekemans bij een historische wieg uit 1860, onderdeel van de Doopkamer die in april vorig jaar is ingericht. (Foto: Peter de Koning). Foto: Peter de Koning

EXPORUIMTE KRIJGT IETS MINDER BEZOEK

Ouderen met dementie naar Museum Vekemans

JULES HAMELEERS

Museum Vekemans mocht in 2018 twintig mensen méér verwelkomen dan het jaar ervoor. De trend van het zakkende aantal bezoekers leek gekeerd. Maar uit het jaarverslag van 2019 wordt duidelijk dat er dat jaar 150 personen minder een kijkje kwamen nemen bij de lokale tentoonstellingsruimte. Wél laat het bestuur een positief geluid horen op financieel gebied, onder andere door de subsidie van de gemeente Boxtel.

Eind vorig jaar meldde de gemeente dat zij alle subsidies voor musea gelijk ging trekken. Eerder gaf Boxtel alleen een financiële bijdrage aan MuBo, maar nu krijgen ook het Oertijdmuseum en Museum Vekemans ondersteuning. Het bestuur meldt in het verslag 'uitermate blij' te zijn met de jaarlijkse bijdrage van vijfduizend euro. ,,We beschouwen het als waardering voor onze activiteiten voor het behoud van ons cultureel erfgoed." Zij melden echter ook dat de financiële zorgen hiermee niet voorbij zijn en het museum nog steeds op zoek is naar meer sponsoren.

Het museum werd in 2019 bezocht door 1.994 mensen. Er kwamen 278 leerlingen, 580 betalende bezoekers, 235 mensen met een museumjaarkaart en 910 niet-betalende gasten langs bij Vekemans. Door de bijdragen van de gemeente Boxtel en een tweetal geldverstrekkers houdt de expositieruimte aan de Stationsstraat het hoofd boven water.

EDUCATIE

De groep vrijwilligers, die bestaat uit twintig mensen, zet zich in om het museum op verschillende manieren te ontwikkelen. Voornamelijk de afdeling educatie wil het bestuur verder ontwikkelen: in 2019 zijn er meerdere groepen van lokale basisscholen op bezoek geweest in het kader van het project 'Jet en Jan jong in 1910', waarin ze hun verre voorouders leerden kennen.

In 2018 is een project gestart dat zich richt op ouderen met dementie: voor deze doelgroep is de sprong terug in de tijd vaak een welkome afwisseling. Het museum wil dit graag verder doorontwikkelen, maar dit blijkt niet gemakkelijk. ,,Helaas vormt het organiseren van een bezoek voor de tehuizen vaak een te groot probleem."

Ook zijn vorig jaar drie nieuwe tentoonstellingen ingericht: Het Brabants Volkje, de Religieuze Kamer en de Doopkamer. Daarvoor heeft het museum een bijdrage gekregen van de gemeente Boxtel.