COLLEGE SCHRAPT LEGES EVENEMENTEN

Boxtel heft over 2020 geen terrasbelasting

Aanvankelijk leek het erop dat het Boxtelse college van B en W geen terrasbelasting zou heffen over de periode dat de horeca noodgedwongen gesloten was. Vorige week besloten burgemeester en wethouders zelfs nog een stap verder te gaan: over 2020 hoeven horeca-ondernemers helemaal geen terrasbelasting te betalen.

Voor standplaatsen geldt in een normale situatie dat exploitanten geen heffing hoeven af te dragen over de periode dat deze niet gebruikt mogen worden. Zo hoeven marktkooplieden die een poos hun waren niet mogen verkopen, minder marktgeld te betalen. De gemeente vraagt vanwege de coronacrisis geen geld voor de periode waarin de kooplui niet op de weekmarkt mochten staan.

LEGES

Daarnaast hoeven organisatoren van evenementen, collectes en markten die dit jaar niet door kunnen gaan, geen leges af te dragen aan de gemeente. Dat kan grote evenementen met veiligheidsrisico's veel geld schelen, want de leges zijn sinds begin dit jaar flink verhoogd.

De aanslag toeristenbelasting over 2019 volgt dit najaar, eventueel kan de betalingstermijn van een maand verlengd worden tot drie maanden. Wat de toeristenbelasting voor dit jaar betreft, volgt de gemeente de normale weg. De hoogte van die heffing hangt namelijk samen met het aantal overnachtingen. Als die er niet zijn, dan hoeft men ook geen belasting te betalen.

REGELING

Ondernemers die een betalingsregeling willen, kunnen die bij de gemeente aanvragen. De gemeente stuurt wel herinneringen na het verstrijken van de termijn, maar gaat pas vanaf september aanmaningen en eventuele dwangbevelen inzetten.

Het Boxtelse college van B en W nam deze besluiten naar aanleiding van een brief van Koninklijke Horeca Nederland met een verzoek om steunmaatregelen voor de sector.