MUSEUM GAAT PAS EIND AUGUSTUS OPEN

MuBo voelt zich jong en is volop in ontwikkeling

RENS VAN DEN ELSEN

Sinds de opening in 2014 is Museum Boxtel (MuBo) steeds meer een vaste waarde geworden in de lokale samenleving. Bezoekers weten de exposities in het pand aan de Baroniestraat goed te vinden, blijkt uit het jaarverslag van het museum. Het bestuur verwacht echter wel dat het coronavirus de cijfers over 2020 omlaag zal drukken, zeker nu besloten is om pas eind augustus weer open te gaan. Desondanks blijven de plannen voor de herinrichting van de vaste tentoonstelling staan.

In eerste instantie zou MuBo, net als de rest van de musea in Nederland, op 1 juni weer bezoekers binnen mogen laten. Maar omdat het gros van de vrijwillige receptiemedewerkers ouder dan zeventig is en dus in de risicogroep valt, heeft het bestuur besloten om de opening over de jaarlijkse zomersluiting te tillen. Op z'n vroegst gaat het museum dan pas op zaterdag 29 augustus open.

STABIEL

Daarmee is MuBo straks bijna een half jaar gesloten geweest. Dat gaat zeker zijn effect hebben op in elk geval de bezoekersaantallen, geeft voorzitter Maria Voets van het museum aan in het jaarverslag over 2019. Daarbij moet gezegd worden dat bij het verschijnen van het document nog van een opening op 1 juni uit werd gegaan.

Het verslag toont een stabiele lijn wat bezoekersaantallen betreft. Hoewel er over een jaar gezien ruim driehonderd mensen minder binnen kwamen tijdens de reguliere weekendopeningstijden (1242 om 1561 in 2018), werd dat gecompenseerd door een flinke toename van het aantal kinderen dat het museum bezocht in het kader van educatieve (school)projecten (+310 ten opzichte van 2018). Met name de wisselexposities over kunstenaar Henk Visch en Boxtel in de oorlogsjaren 1940-1944, waren daarbij populair. Ook bij de overige activiteiten, zoals het verhuren van de ontvangstruimte, ziet het museum het aantal aanvragen langzaam toenemen.

,,MuBo is nog jong en volop in ontwikkeling en het mag gezegd worden dat we inmiddels een niet weg te denken plaats in de Boxtelse samenleving hebben verworven", aldus Voets.

HERINRICHTING

Het lustrumjaar 2019 heeft MuBo extra voor het voetlicht gebracht, onder meer door de viering van het vijfjarig bestaan in maart vorig jaar en het toetreden van Rob Margry tot het algemeen bestuur. Daarnaast staat de Boxtelse expositieruimte sinds oktober ingeschreven in het Museumregister, waardoor houders van de museumkaart gratis naar binnen mogen.

Eind vorig jaar is tevens gestart met de herinrichting van de vaste tentoonstelling op de eerste en tweede verdieping. Die werkzaamheden blijven de vrijwilligers voortzetten tijdens deze gedwongen sluiting. Zo komen er naast nieuwe vitrines, panelen en lichtkasten, ook digitale aanraakschermen waarmee de bezoeker zelf foto’s, teksten, geluids- en beeldfragmenten tevoorschijn kan toveren. Begin 2021 moet de vernieuwde expositie gereed zijn.

PROGRAMMA

Als MuBo eind augustus weer de deuren opent, start ook de wisselexpositie Water & Vuur. Deze staat in het teken van het eeuwfeest van de kunstenaarsvereniging AKKV (Algemeen Kristelijk Kunstenaars Verbond). De expositie toont tot en met 1 november werken van dertien kunstenaars met ieder zijn eigen discipline.