SP benieuwd naar aanpak B en W volksgezondheid

De SP-fractie in de Boxtelse gemeenteraad is benieuwd hoe burgemeester en wethouders hun verantwoordelijkheid nemen op het gebied van volksgezondheid. Dat blijkt uit een brief met vragen die fractievoorzitter Dave van de Ven stuurde naar aanleiding van coronabesmettingen bij vestigingen van varkensslachterij Vion.

Van de Ven wil van het college weten of in Boxtel dezelfde calamiteiten zijn te verwachten als in andere Vion-vestigingen in het land. Hij geeft aan dat onderzoek van vakbonden laat zien dat coronamaatregelen in de vleesverwerkende industrie niet overal goed toegepast worden. ,,Een derde van de medewerkers zegt op de werkvloer geen anderhalve meter afstand te kunnen houden en heeft ook geen mondkapjes of plastic schermen om het virus te weren. Meer dan de helft meldt dat hierop te weinig toezicht is."

VRAGEN OM PROBLEMEN

De lokale SP-fractie haalt uit het onderzoek ook aan dat de werknemers (vaak arbeidsmigranten) gezamenlijk wonen en met zijn allen in busjes stappen die ze naar de fabriek brengen en weer ophalen. Als zij dan ook nog de hele dag onveilig (op minder dan anderhalve meter afstand van elkaar) moeten werken, is dat vragen om problemen. ,,Daarom pleit het CNV er bijvoorbeeld voor om de productie drastisch te verlagen en eerst volop te investeren in een veilige werkvloer", aldus Van de Ven.