De Boxtelse zangeres Dorien Habraken heeft het lied 'Als ik het kon' opgenomen voor Niki van de Wier (links) die aan MS lijdt. Ze is ook kort te zien in de bijbehorende videoclip. (Foto: eigen collectie).
De Boxtelse zangeres Dorien Habraken heeft het lied 'Als ik het kon' opgenomen voor Niki van de Wier (links) die aan MS lijdt. Ze is ook kort te zien in de bijbehorende videoclip. (Foto: eigen collectie). Foto: Ellis van Erp

ZANGERES DORIEN HABRAKEN STAPT UIT HAAR COMFORTZONE

Gevoelig lied voor vriendin met MS

RENS VAN DEN ELSEN

Normaal gesproken staat ze als carnavalsact De Dorini's al hossend en springend op het podium en hebben haar liedjes eigenlijk altijd een feestelijk tintje. Maar om geld in te zamelen voor een vriendin die aan Multiple Sclerose (MS) lijdt, dook Dorien Habraken uit Boxtel de studio in en stapte volledig uit haar comfortzone. Ze nam een gevoelig nummer op: 'Als ik het kon'.

Habraken geeft meteen aan dat het liedje 'misschien niet perfect' is. Maar daar gaat het wat haar betreft niet om. ,,Het gaat om het gevoel dat het losmaakt. Ook al is het geschreven en gezongen voor een bekende, het zal iedereen aangrijpen die een ziek familielid of vriend(in) kent."

De vriendin waar het hier om gaat is Niki van de Wier (48) uit Eindhoven. Zij kreeg op haar 32e te horen dat ze MS heeft. Na drie jaar werd ze volledig afgekeurd voor haar werk en sindsdien gaat ze langzaam steeds verder achteruit. Een stamceltransplantatie kan de progressieve ziekte stopzetten, maar in Nederland wordt deze behandeling niet uitgevoerd en vergoed. Daarom probeerde ze het in Belgiƫ, waar ze wel in aanmerking komt voor de transplantatie. De kosten: 110.000 euro. Een bedrag dat ze niet alleen op kan brengen.

MEIDJE VOOR KARWEITJE

De vriendinnen van Van de Wier, waaronder Ellis van Erp, de partner van Habraken, laten het er niet bij zitten. Er werd een stichting opgetuigd, Help Niki op de been, en zij gingen aan de slag met allerlei acties om geld in te zamelen. Zo is Meidje voor Karweitje opgezet, waarbij de vriendinnen voor een financiƫle bijdrage ramen lappen. Maar er is ook een bingo georganiseerd, een kleurwedstrijd en een songfestivalquiz. Alles bij elkaar is er tot nu toe bijna 19.000 euro opgehaald. ,,Dat is nog lang niet genoeg natuurlijk", geeft Habraken aan.

Van Erp kwam op een avond met een toepasselijke tekst en heeft die verder uitgewerkt. ,,Ellis schrijft normaal gesproken vrolijke en blije liedjes voor De Dorini's, dus dit was wel even wat anders. Ze wilde het in eerste instantie niet aan ons laten horen, maar na enige overreding deed ze dat toch. We vonden allemaal dat we het uit moesten brengen, desnoods zelf", aldus de Boxtelse zangeres. ,,We willen Niki allemaal graag een fijne toekomst geven en hopelijk helpt deze single ons daarbij", vervolgt ze.

Het is een gevoelig lied geworden, waarbij Habraken zich dus enigszins bloot geeft. ,,Ik ben eigenlijk een feestzanger, maar ik houd wel van dit soort muziek. We hebben het op onze eigen manier gedaan en dat is volgens ons wel gelukt."

De clip en de single staat sinds gisteren online op de Facebookpagina van de stichting en alle livestreams. Nederland stond toen stil bij Wereld MS-Dag, een moment waarop deze aandoening mondiale aandacht krijgt.

Habraken hoopt van harte dat mensen het liedje waarderen en ook een donatie achterlaten voor Niki. ,,Als veertigduizend mensen 2,50 euro doneren, dan zijn we er al", zegt ze strijdlustig. Doneren is mogelijk via www.helpnikiopdebeen.nl/doneer/.



q De Boxtelse zangeres Dorien Habraken heeft het lied 'Als ik het kon' opgenomen voor Niki van de Wier (links) die aan MS lijdt. Ze is ook kort te zien in de bijbehorende videoclip. (Foto: eigen collectie).

De Boxtelse zangeres Dorien Habraken heeft het lied 'Als ik het kon' opgenomen voor Niki van de Wier (links) die aan MS lijdt. Ze is ook kort te zien in de bijbehorende videoclip. (Foto: eigen collectie).