Kinderboerderij heeft nog geen zicht op opening

RENS VAN DEN ELSEN

Kinderboerderij Boxtel is al ruim twee maanden gesloten en er is ook nog geen zicht op een opening. Daarvoor is de stichting afhankelijk van de gemeente. Waar het Oertijdmuseum deze week de poort weer open mocht zetten, blijft deze bij de hoeve aan het Apollopad dus nog even dicht. Bestuurslid Emile Lockefeer: ,,Helaas vallen we bij de landelijke versoepelingen voor uitstapjes buiten de boot."

Toen het coronavirus in maart de kop opstak, sloot de Kinderboerderij de deuren op last van de gemeente Boxtel. ,,Daar stonden we zelf ook volledig achter", geeft Lockefeer aan. Nu Nederland langzaam weer van het slot gaat, hoopt het bestuur dat ook de educatieve hoeve binnenkort weer volk over de vloer mag hebben. Die vraag hebben Lockefeer en zijn collega-bestuursleden vorige week bij het Boxtelse college van B en W neergelegd.

Voordat de Kinderboerderij weer open mag, moet er een protocol liggen met maatregelen die er worden genomen om de anderhalve meter afstand te waarborgen. Daarvoor is de organisatie nu een draaiboek in elkaar aan het zetten. ,,Denk daarbij aan het aanpassen van de looproutes, dat wordt dan allemaal eenrichtingsverkeer."

VERANTWOORD

In de afgelopen maanden is de verzorging van de dieren natuurlijk doorgegaan. De vaste verzorgers draaiden gewoon hun diensten. Alleen de dagbesteding voor cliƫnten van Cello en ouderen via ContourdeTwern is stopgezet, naast de toegang van de reguliere bezoekers. Lockefeer: ,,Dit missen we wel heel erg. Zodra het kan en verantwoord is, willen we hier, in goed overleg met alle partijen, weer mee gaan starten."

Ondanks dat de Kinderboerderij al twee maanden dicht is, kan de stichting de sluiting financieel nog wel dragen. ,,We zijn voor een groot deel afhankelijk van subsidie en die loopt door. We zijn alleen nog in afwachting van de beleidsnotitie voor gemeenschapsvoorzieningen", aldus Lockefeer.