Medewerkers van varkensslachterij Vion worden getest op het coronavirus door de GGD. (Archieffoto Gerard Schalkx).
Medewerkers van varkensslachterij Vion worden getest op het coronavirus door de GGD. (Archieffoto Gerard Schalkx). Foto: Gerard Schalkx

VLEESVERWERKER VERBETERT PROCEDURES

GGD test medewerkers Vion in Boxtel op corona


HENK VAN WEERT

GGD Hart voor Brabant gaat alle medewerkers van vleesverwerker Vion in Boxtel testen. Het bedrijf had daar zelf om gevraagd nadat minister Carola Schouten dreigde slachterijen in het hele land te sluiten als er geen betere bescherming komt voor medewerkers. Afgelopen dagen kwamen diverse besmettingen in de vleesverwerkende industrie aan het licht. Ook in Boxtel zouden mensen besmet zijn, maar het bedrijf zelf doet daar geen uitspraken over.

Slachterijen zijn verplicht keurmeesters van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) toe te laten. Alleen onder hun toeziend oog mogen dieren worden geslacht in Nederland. Minister Schouten dreigde maandag de keurmeesters terug te trekken waardoor de industrie stil zou komen te liggen. Als onderdeel van de voedselvoorzieningen behoort deze bedrijfstak tot de vitale beroepen om Nederland door de coronacrisis te loodsen.

THUISQUARANTAINE

Zondagavond gaf algemeen directeur Ronald Lotgerink van Vion Food Group in een persverklaring aan dat zijn bedrijf zich strikt aan alle voorzorgsmaatregelen houdt. Dat gebeurde nadat in Groenlo (Achterhoek) een Vion-slachterij werd gesloten nadat op Hemelvaartsdag ruim 20 procent van de medewerkers positief werden getest op corona, zonder dat zij klachten hadden. Alle ruim 650 personeelsleden van die locatie hebben opdracht gekregen gedurende twee weken in thuisquarantaine te blijven.

Buiten de Achterhoek zijn ook bij Vion-vestigingen in Scherpenzeel (38) en het Duitse Bad Bremstadt (128) medewerkers besmet geraakt met Covid-19. Op vragen van deze krant of in Boxtel medewerkers met het coronavirus rondlopen, deed Vion geen uitspraken. Een woordvoerder van vakbond FNV verklaarde in andere media dat dit wel degelijk het geval is. Een medewerker van Vion in Boxtel is inmiddels aan Covid-19 overleden. Dat is bevestigd door de GGD, die daarbij aangeeft dat de persoon de besmetting niet bij Vion kan hebben opgelopen.

VERBETERINGEN

De ontwikkelingen bij slachterijen elders waren voor Lotgerink aanleiding om de tot dan toe genomen maatregelen onder de loep te nemen en toe te zeggen om waar mogelijk verbeteringen door te voeren. Dit betreft de werkomgeving, de woonsituatie van de werknemers als ook het vervoer van en naar de vestiging. Een dag later maakte de directeur de aanpassingen in de bedrijfsvoering bekend. Vion verruimt de werktijden om de kans op onderling contact tussen groepen medewerkers verder te verkleinen. Bovendien worden grotere bussen ingezet om medewerkers te vervoeren. Daarvan was dinsdag nog geen sprake, een journalist van Brabants Dagblad zag tientallen overvolle busjes het terrein op komen.

Voorts maakt een speciaal team van Vion een analyse van de woonomstandigheden van een deel van zijn medewerkers, dat veelal bestaat uit arbeidsmigranten. Daarbij gaat het met name over de gezamenlijke leefruimtes, aldus Lotgerink. ,,Waar wij problemen waarnemen zullen wij de betreffende medewerkers in bescherming nemen en thuis in quarantaine laten gaan en vervolgens voor vervangende woonruimte zorgen. We verwachten dat hier een belangrijke bijdrage aan het indammen van de besmetting mogelijk is."

'NIETS TE VERBERGEN'

Op het gebied van persoonlijke hygiëne stelt Vion op specifieke werkplekken, waar collega’s dicht bij elkaar in de buurt komen, mondkapjes verplicht. ,,Het doel is om maatregelen te nemen die veilig en goed zijn voor onze medewerkers. En die het mogelijk maken om de vleesvoorziening voor het land door te laten gaan zodat er geen lege schappen ontstaan", aldus Lotgerink. Hij zegt dat zijn bedrijf niets te verbergen heeft en volop meewerkt om meer besmettingen tegen te gaan.

Vakbonden stellen dat bij Vion-vestigingen niet volgens de coronaregels wordt gewerkt. Directeur Ronald Lotgerink spreekt dat tegen. (Foto: Oliver Krato, 2013).
Afbeelding