Langs de Geelderseweg staat een hele rij eiken met folie om de stam. (Foto: Jan Hermens).
Langs de Geelderseweg staat een hele rij eiken met folie om de stam. (Foto: Jan Hermens). Foto: Jan Hermens

FOLIE ROND EIKEN SLECHT VOOR NATUUR

Plastic helpt niet tegen eikenprocessierupsen

Jan Hermens


Het meest besproken dier van Nederland is waarschijnlijk de eikenprocessierups. De bestrijding van het insect met brandharen is een hele klus voor veel gemeenten, waaronder Boxtel. Inwoners besluiten soms een handje te helpen, maar niet ieder initiatief is gewenst. Folie rond eiken aanbrengen is zinloos en werkt averechts, volgens Kennisplatform processierups.

Plastic met plakstrips of lijm is helemaal ongewenst, daardoor worden juist veel nuttige insecten en natuurlijke vijanden van de jeukrups gedood. Ook kunnen vogels en vleermuizen aan de lijm blijven plakken.

VERONTREINIGD PLASTIC

In de gemeente Boxtel zijn of waren eveneens bomen voorzien van een plastic jas, onder andere aan de Tongersestraat en langs de Geelderseweg. Nu de eikenprocessierupsen zo ver volgroeid zijn dat ze brandharen krijgen, bestaat de kans dat het plastic daarmee verontreinigd raakt. Het moet vervolgens door mensen in beschermende kleding verwijderd worden en mag niet meer met het gewone plastic afval worden afgevoerd.

Een woordvoerder van de gemeente Boxtel reageert: ,,We halen folie die door bewoners is aangebracht niet weg. We zijn hier niet verantwoordelijk voor. Waar geen rupsen op of achter de folie zitten kunnen bewoners dit nog steeds zelf doen."

Op haar website roept de gemeente bewoners op aangebrachte folie te verwijderen. ,,Die oproep blijft van kracht. Maar we benadrukken dit niet te doen als er rupsen op of onder de folie aanwezig zijn. De dieren zullen bij aanraking of beweging hun brandharen ‘afschieten’ en op die manier veel meer overlast geven bij diegene die het plastic verwijdert en in de omgeving dan wanneer folie en rupsen rustig blijven zitten."

,,Bomen met plastic omwikkelen helpt niet tegen de overlast van de rupsen, die zonder moeite over het materiaal heen kruipen. En in sommige gevallen is het plastic zelfs gebruikt als ‘aanknopingspunt’ om een nest te bouwen", aldus het Kennisplatform eikenprocessierups.

De gedachte achter het plastic was dat de kruiproute van de jeukrups verstoord zou raken of dat ze niet van de grond af in de boom zouden kunnen komen. Maar de beestjes zijn begin april boven in de eiken uit het ei gekomen en vreten van de jonge bladeren. Ze hoeven de boom niet in of uit.

PREVENTIEF SPUITEN

De preventieve bestrijdingsronden van de gemeente Boxtel zitten er inmiddels op. Ze heeft 5.500 bomen bespoten met Xentari, en tweeduizend daarvan twee keer. Nu is het alleen nog mogelijk nesten aan te pakken, bijvoorbeeld door ze weg te zuigen of weg te branden.

De gemeente Boxtel zet naast de preventieve bestrijding in op een meer natuurlijke manier om de overlast van de jeukrups te beperken. Die werkwijze moet op de langere termijn resultaat hebben. Door minder te maaien en bloemenmengsels in te zaaien, neemt het aantal insecten toe. Meer insecten betekent meer vogels en vleermuizen en dus meer natuurlijke vijanden van de eikenprocessierupsen en hun vlinders.

Daarnaast plant Boxtel bij het vervangen van bomen minder vaak eiken of kiest ervoor verschillende boomsoorten door elkaar te zetten, waardoor het voedselaanbod voor de jeukrupsen afneemt.


p Langs de Geelderseweg staat een hele rij eiken met folie om de stam. (Foto: Jan Hermens).