...COR VAN DER STEEN...
           (Foto: Albert Stolwijk, 2016)
...COR VAN DER STEEN... (Foto: Albert Stolwijk, 2016) Foto: Albert Stolwijk

ERELID FANFARE KRIJGT PASSEND AFSCHEID

Cor van der Steen deed niet mee aan flauwekul

PÅL JANSEN

,,Of je ging op voetbal, of je ging bij de fanfare. Mijn broer zat al bij Concordia en ik vond voetbal niet zo leuk. Dus toen was de keus snel gemaakt." Op deze wijze kwam Liempdenaar Cor van der Steen in 1945 bij de Liempdse muziekvereniging terecht, zo vertelde hij tegenover deze krant in 2012 toen hij 65 jaar lid was.

De Liempdenaar zette zich op allerlei wijzen in voor het muzikale wel en wee in zijn dorp. Als muzikant startte hij met de piston, maar bespeelde hij ook instrumenten als de bariton, de trombone en de hoorn. Van der Steen was niet alleen iemand die graag een instrument ter hand nam; hij zette zich ook organisatorisch in. Zo maakte hij een aantal jaren deel uit van het fanfarebestuur.

Bovendien was was hij samen met echtgenotet Nellie in de beginjaren beheerder van De Serenade, de accommodatie waar Concordia sinds 25 jaar repeteert. ,,Cor wilde zijn bijdrage leveren om van deze nieuwe Liempdse voorziening een succes te maken en was dan ook menig uurtje hier te vinden", zegt oud-vicevoorzitter Bert van Ruremonde van Concordia.

FAMILIEORKEST

Nadat hij zijn beheerderstaken had neergelegd, was hij nog steeds vaak te vinden in het gebouw aan de Oude Dijk. En de Liempdenaar was betrokken bij diverse muziekgroepen. Zoals boerenkapel De Dorstvlegels en familieorkest Die Fürstenwälder Musikanten.

Voor zijn inzet had de fanfare hem voor kunnen dragen voor een koninklijke onderscheiding. Maar dat hoefde niet zo voor hem. ,,Aan die flauwekul doen we niet mee”, schijnt het erelid van Concordia te hebben gezegd.

Van der Steen vond het vooral belangrijk dat mensen samen muziek maken. Niet voor niets volgde hij zijn broer toen die lid werd van de Liempdse muziekvereniging. ,,Zo ging dat in die dagen. Het was een echte familieclub. En nog steeds eigenlijk. Ook mijn kinderen en kleinkinderen maken er muziek", vertelde Van der Steen in november 2016 tegenover deze krant.

Rond de millenniumwisseling hield Van der Steen het voor gezien als actief muzikant. Maar nog steeds kon hij intens genieten en bezocht hij trouw de optredens van fanfare Concordia. Ook was hij als trotse vader en opa te vinden bij de uitvoeringen van zijn kinderen en kleinkinderen. Voortaan moeten zij hun grootste fan missen.

Cor van der Steen overleed vorige week dinsdag op 86-jarige leeftijd. Precies een week later werd een herdenking gehouden, waarbij de muzkanten van de fanfare een erehaag vormden rond de kiosk in het Concordiapark.