Eindelijk vergadert de gemeenteraad van Boxtel weer

De gemeenteraad van Boxtel komt begin juni weer in vergadering bij elkaar. De laatste keer dat zij in vergadering bijeen waren was op 3 maart. En toen viel de coronacrisis over ons heen, en viel alles stil.

We zijn nu drie maanden verder. Dat de raad die hele periode niet heeft vergaderd, daar zet ik mijn vraagtekens bij. Eigenlijk is het bij nader inzien onbegrijpelijk.

Het land verkeert in crisis, de inwoners voelen zich kwetsbaar en angstig en bezorgd, de ondernemers zien zware wolken boven het hoofd komen aanrollen. Het college staat voor de uitdaging crisismanagement handen en voeten te geven.

En de raadsleden? Zij zijn betrokken, zij leven mee, dat weet ik. Maar zij treden niet in overleg met elkaar om zich direct te laten informeren door het college en ambtenaren. Er is geen direct overleg over de uitgangspunten van het crisisbeleid of over gevolgen van de crisis voor het huishoudboekje en de begroting, en hoe het beleid bijgesteld moet worden.

Ik begrijp op basis van de RIVM-richtlijnen de beduchtheid om lijfelijk bij elkaar te komen. Maar na aanvankelijke aarzeling werden er her en der in andere gemeenten manieren gevonden om digitaal met elkaar te vergaderen. Er is zelfs binnen korte tijd nieuwe wetgeving uit de grond gestampt om digitale besluitvorming rechtsgeldig te maken.

De raad van Boxtel heeft deze stappen niet gezet. Ik beschouw dat een gemiste kans.


        NICO BULTER

        oud-raadslid PvdA/GroenLinks


Luchtvervuiling door corona (2)

Bij het lezen van de ingezonden brief met bovenstaande titel (BC, 20 mei) werd ik direct getriggerd door de openingszin van SP’er Geert Duijghuizen: 'Hans Smolders van FVD, je weet wel, van die protestpartij van vooral witte mannen die een hekel hebben aan wetenschap en feiten, ja die.'

Mariëlle van Wijnen (SP) toen ze niet in Provinciale Staten kwam zei: Het debat zal zich verharden. 'Ik wil iedereen oproepen inhoudelijk te debatteren en niet op de man. En géén partij kan het alleen, we zullen moeten polderen. En als we dat doen, dan zullen we er komen'. En inderdaad, door te polderen is er nu een coalitie gevormd bestaande uit CDA, VVD en inderdaad FVD. En zij gaan het nu doen.

Misschien jammer voor de SP? Maar waarom dan zo’n demoniserende reactievan Duijghuizen? Heeft hij mogelijk te lang boven een coatingketel gehangen waardoor deze walgelijke uitspraak in zijn brein naar boven is gekomen?

Nee Geert, het gevaar komt niet van rechts en daarom zou een nederig excuus van jou op zijn plaats zijn.


        PAUL MELIS