In de winkel worden alle veiligheidsmaatregelen nageleefd. Ontsmettingsmiddel staat klaar en klanten krijgen uitleg over de routing. (Foto's: Bas van den Biggelaar).
In de winkel worden alle veiligheidsmaatregelen nageleefd. Ontsmettingsmiddel staat klaar en klanten krijgen uitleg over de routing. (Foto's: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

TOELOOP VINCENTIUSWINKEL VERGELIJKBAAR MET EERSTE WEKEN

Boxtelaren in de rij voor de kringloop

HENK VAN WEERT

De kringloopwinkel van de Boxtelse Vincentiusvereniging was begin maart nog maar koud open toen de coronamaatregelen de vrijwilligers noopten het slot op de deur te doen. Vrijdag na Hemelvaart kon de winkel voor het eerst weer open. Het aantal klanten dat gelijktijdig binnen mag, is naar boven bijgesteld.

In eerste instantie lag de grens bij twintig klanten. Lidy Ietswaart, namens de Vincentiusvereniging: ,,We hebben dat getal naar boven bijgesteld toen bleek dat dit kon. Daarna zijn steeds tussen de twintig en dertig klanten binnen geweest en dat verliep veilig en tot ieders tevredenheid."

GROTE TOELOOP

De toeloop was vergelijkbaar met de drukte in de vier eerste weken dat de winkel open was. In de Stationsstraat stonden mensen te wachten tot ze de drempel mochten passeren. Ietswaart: ,,Er is goed verkocht, zaterdag meer nog dan vrijdag. Dat is mooi voor het werk dat Vincentius doet. Ze bekostigt alle ondersteuning aan mensen die het minder breed hebben met de opbrengst van de winkel."

VANGNET GEMEENTE

De hulpvraag van mensen in nood is overigens niet gestegen in deze tijd van corona, laat Ietswaart weten. ,,Dat komt waarschijnlijk ook doordat de gemeente een uitgebreid vangnet biedt aan mensen die door corona in de problemen komen."

Voor alle voorraad is de kringloopwinkel afhankelijk van mensen die nog bruikbare goederen kwijt willen en deze aan de Vincentiusvereniging doneren.
Ietswaart: ,,De winkel is in de dagen voor de heropening enorm bevoorraad door klanten die hun spullen kwamen brengen. Daar zijn we dankbaar voor. Nu alles weer in een normaal ritme komt, is de winkel geopend op vrijdag en zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur voor kijken en kopen, halen en brengen. Op de andere dagen kunnen onze vrijwilligers dan binnen aan de winkel werken."

HULP

De Boxtelse Vincentiusvereniging helpt mensen in nood. Soms met spullen, of door hen naar de juiste hulpinstanties te begeleiden. Ze biedt mensen die het niet zo breed hebben, de mogelijkheid op vakantie te gaan in haar chalet in Oisterwijk en deelt jaarlijks kerstpakketten uit aan mensen die nooit in aanmerking komen voor een extraatje met kerstmis. De kringloopwinkel is de bron van inkomsten waar het werk van de Vincentiusvereniging op draait. Daarnaast moet ze het hebben van giften en donaties. Vele vrijwilligers spannen zich in om hulpbehoevenden ondersteuning te kunnen bieden.


p In de kringloopwinkel aan de Stationsstraat worden alle veiligheidsmaatregelen nageleefd. Ontsmettingsmiddel staat klaar en klanten krijgen uitleg over de routing. (Foto: Bas van den Biggelaar).


TWINS HAIRSTYLING VIERT EERSTE LUSTRUM

‘Graag groot zijn door klein te blijven’

LINDA VAN DE WIEL

De tijd is voorbijgevlogen volgens de tweelingzussen Janine Dominicus- van der Heijden en Anita Willems- van der Heijden (36). Maar toch bestaat hun kapsalon Twins Hairstyling 1 juni al vijf jaar. Janine: ,,Hoogtepunt van de afgelopen periode? Onze verhuizing naar een groter pand.”

De wens een eigen kapsalon te beginnen, bestond al jaren bij de Boxtelse zussen: ,,We zijn in het verleden ook al naar panden gaan kijken”, vertelt Anita. ,,Maar toen we beiden kleine kinderen hadden, was het moment niet ideaal.”

Het duo besloot daarom te wachten tot de oudste kinderen naar school konden. Janine: ,,We konden toen al snel terecht in het pand van De Firma Fotografie aan de Stationsstraat. Dit deelden we met medehuurder Stef Schellekens.”

Het klantenbestand van het tweetal groeide gestaag en een jaar geleden maakte Twins Hairstyling de overstap naar een nieuwe en grotere ruimte. ,,Als ik een hoogtepunt mag noemen dat me bij is gebleven van de afgelopen vijf jaar, is dit onze verhuizing naar de Rechterstraat”, aldus Janine. ,,We zitten dichterbij de Markt en zijn daardoor nog centraler en zichtbaarder. Ook hebben we veel meer ruimte.” Anita vult aan: ,,Door de coronacrisis mogen mensen alleen komen op afspraak, maar daarvoor merkte ik dat er meer aanloop is.”

Daarnaast kent Twins Hairstyling inmiddels een grote schare vaste klanten. Janine: ,,In vijf jaar tijd zie je kinderen opgroeien en bouw je een band op met mensen die steeds terugkomen. Dát vind ik mooi aan ons vak.”

Anita: ,,Ook senioren komen graag merk ik. Nu we weer open zijn, hebben de eerste ouderen een afspraak gemaakt. Zij zien een bezoekje aan de kapsalon als een uitje.” ,,Net als jonge ouders”, lacht Janine. ,,Al werd een klant onlangs voortdurend geappt door haar dochter.”

MENSEN MOOI MAKEN

De dreiging van het coronavirus heeft ervoor gezorgd dat Anita en Janine de nodige maatregelen moesten nemen om in hun kapsalon aan alle voorwaarden te voldoen. Zo desinfecteren alle klanten hun handen, zijn er plexiglas afscheidingen geplaatst en kunnen klanten indien gewenst gebruik maken van een mondkapje. Maar de tweeling kan weer doen wat ze zó graag doet: mensen mooi maken.

En daar gaan de zussen de komende jaren met veel liefde voor het kappersvak mee door. Anita: ,,We blijven ons met allerlei trainingen ontwikkelen.” Janine: ,,We hebben niet de ambitie nog verder te groeien. We willen graag groot zijn door klein te blijven.”

Twins Hairstyling viert een bescheiden feestje voor haar klanten. Van zaterdag 30 mei tot en met zaterdag 6 juni ontvangen alle klanten een tegoedbon voor een bolletje ijs bij Het IJs Café.

De tweeling Janine (links) en Anita van der Heijden opende vijf jaar geleden kapsalon Twins in Boxtel. (Foto: Stef Schellekens).
In de Stationsstraat stonden vrijdagochtend klanten geduldig te wachten tot ze naar binnen mochten.