Op zandpad De Donders, een zijweg van de Kalksheuvel in Boxtel, is onlangs gebroken puin gestort. (Foto's: Henk van Weert).
Op zandpad De Donders, een zijweg van de Kalksheuvel in Boxtel, is onlangs gebroken puin gestort. (Foto's: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

PvdA/GROENLINKS: VERBOD VERHARDINGEN

Vraagtekens bij gebroken puin op het zandpad De Donders


HENK VAN WEERT

Op De Donders, een zandpad dat vanaf de Kalksheuvel in westelijke richting door de landerijen in het Boxtelse buitengebied voert, is gebroken puin gestort. De gemeenteraadsfractie van PvdA/GroenLinks wil van het college van B en W weten waarom én wenst een verbod op het verharden van zandpaden.

Wandelen wordt op De Donders een ongemakkelijke bezigheid, betoogt Nico Bulter, die deel uitmaakt van de steunfractie. Dat is een wat overdreven conclusie, want wie ter plekke gaat kijken, zie dat het zandpad prima toegankelijk is. Ook voor voetgangers.

Een van de partijleden van PvdA/GroenLinks constateerde onlangs het gebroken puin op het pad in buurtschap Boxtel-West. Is dat gestort zodat grote giercontainers gemakkelijker bij de belendende akkers kunnen komen, vraagt Bulter via fractievoorzitter Anja van den Einden aan het college. Ook wil hij weten wie opdracht tot het storten van het puin gaf en of dat überhaupt geoorloofd is.

De Donders behoort volgens Bulter tot de categorie beschermde zandpaden: ,,Te meer nu uit gegevens blijkt dat het zandpad naar alle waarschijnlijkheid oorspronkelijk deel uitmaakte van de doorgaande handelsroute van Utrecht naar Maastricht."

DOODZONDE

Er verdwijnen steeds meer zandpaden in Brabant, schrijft de fractie PvdA/GroenLinks aan het college. 'Ze worden verhard, omgeploegd, of ze moeten het veld ruimen voor nieuwe wegen, bedrijventerreinen en woonwijken. Dat is doodzonde om meerdere redenen: de biodiversiteit neemt af, de cultuurhistorische waarde gaat verloren, de recreatieve waarde neemt af'.


tp Op zandpad De Donders, een zijweg van de Kalksheuvel in Boxtel-West, is onlangs gebroken puin gestort. (Foto's: Henk van Weert).

Gemeentelijke tekorten: een voorgevoel

Ik voel hem al aankomen, namelijk verhogingen van de gemeentelijke belastingen. Het is nu maandag 25 mei 2020, zojuist naar 1 Vandaag gekeken en die hebben onderzocht hoe de gemeenten er financieel voorstaan. Nou, die staan er slecht voor als ik dat zo hoor, miljoenen in het rood en wat je vooral hoort is dat dit komt door corona(maatregelen).

De VNG gaat praten met het kabinet voor extra geld om de tekorten te kunnen dekken, aldus voorzitter Jan van Zanen (burgemeester van Utrecht). Maar voorlopig doet Den Haag geen toezeggingen (maar wel 3 miljard voor het redden van KLM). Ja, en als er dan geen geld bijkomt dan zal er bezuinigd moeten worden of de gemeentelijke belastingen moeten omhoog.

Wat nu enkel genoemd wordt als oorzaak is: corona en de tekorten uit het verleden. Er wordt met geen woord gerept over de kosten van de klimaatmaatregelen en daar ligt volgens mij de hoofdoorzaak, miljoenen zijn en moeten gereserveerd worden om het klimaat te gaan redden?

Dus ik denk dat daar ook de oplossing gezocht moet worden: géén geld naar het behalen van de klimaatdoelen. Jammer maar dat moet maar even wachten, eerst corona en voorkomen dat de burger hogere lasten gaat krijgen dat lijkt mij een verstandige keuze.


(Voelt toch vreemd zo’n voorgevoel).


        PAUL MELIS


Pluche: het moet verdiend worden

Binnenkort ontbrandt de verkiezingsstrijd. De corona-draak zal nog met de staart wapperen, echter de politieke vuurtjes niet kunnen uitslaan die opflakkeren richting november 2020. Esch klopt op de poort. Een aantal grote projecten maakt PAS op de plaats. Er vertrekken enkele wethouders. Strijd om het pluche! Nieuwe politici moeten de programma’s vanwege de windstilte en de bewustwording door corona herschrijven.

Tip: een paar afvalrijpe dossiers in je programma: 100.000 zonnepanelen. Alleen ‘s zomers, overdag en bij zon opbrengst. Achter de gasloze en kansloze muziek van Den Haag aan. Terwijl wereldwijd wetenschappers al draaien naar andere energie. Vanwege onder andere de elektrische auto kopen we in Europa elektriciteit bij. Zonnepanelen gaan belast worden, het energienet raakt overbelast, slurpende warmtepompen jagen de buren naar binnen en salderen wordt ten grave gedragen. Tweedehands Spaanse panelen volop te koop. Het land van de zon schakelt naar alternatieve bronnen. Verdienen de giga-investeringen van de gemeente zich terug?

Nog zo'n dossier: het biomassaproject. Wie zoiets bedenkt mag met pensioen. Takken verzamelen, versnipperen en (denk ik) opstoken! Bij een tekort: van alles in de oven, tot vers-gekapte bomen en zelfs bielzen. Winstmarge! CO2? Stikstof? Arm Lennisheuvel. Waar de wind ook vandaan komt, altijd stank.

Het Vion-dossier: de beerput, waar politici dit keer met de neus op worden gedrukt. Ben je vóór Boxtels burgers, wat dóe je er dan mee? Er is voldoende informatie in de pers momenteel over de personele situatie. Het riekt er altijd, dit keer naar moderne slavernij. Zonder de ambitie van nul procent stank, wél veel extra verkeer en huisvesting in Boxtel. Funest voor de leefbaarheid. Meer dan 1000 burgers/kiezers hebben petities ondertekend en de BMF gaat er zich mee bemoeien.

Van deze drie dossiers kun je zeggen: ze zijn binnen de grenzen van Boxtel aan te pakken en: is dit lokaal verstandige groei? Nog één: ten gemeentehuize valt de MGD-groei tegen. Dichtbij blijkt ver weg. Laat de kiezer weten dat je zaken als lokaal bestuur en milieu stevig aanpakt. Je beloning? Vertrouwen in de politiek, milieuwinst en kiezers. Geen mening, geen stemmen. Pluche is mooi, maar moet verdiend worden. Met groei indien beter.

        HENK DE WINDT

Op zandpad De Donders, een zijweg van de Kalksheuvel in Boxtel-West, is gebroken puin gestort.
Op zandpad De Donders, een zijweg van de Kalksheuvel in Boxtel-West, is gebroken puin gestort.
Op zandpad De Donders, een zijweg van de Kalksheuvel in Boxtel-West, is gebroken puin gestort.
Op zandpad De Donders, een zijweg van de Kalksheuvel in Boxtel-West, is gebroken puin gestort.