Neo van de Laar (9) verkoopt met mooi weer ranja en chips in de Achterberghstraat.
Neo van de Laar (9) verkoopt met mooi weer ranja en chips in de Achterberghstraat. Foto: Henk van Weert

What's Up, Neo?

Als je op een vrije dag met mooi weer in de Achterberghstraat in Boxtel loopt of rijdt, kan hij je bijna niet ontgaan. Ook op Hemelvaartsdag zette Neo van de Laar (9), leerling uit groep vijf van de Angelaschool, zijn verkoopkraam op de stoep. Passanten kunnen bij hem een bekertje fris of een zakje chips op de kop tikken. Voor vijftig cent. Een koopje!

Hoi Neo, wat een mooie verkoopkraam heb je hier. Zelfgemaakt? De jongen glundert: ,,Ja! Nou ja... bíjna helemaal zelf. Mama heeft een beetje meegeholpen. Zij heeft de tekeningen gemaakt. Ik heb ze uitgeknipt en ingekleurd."

Je moest wel een grote doos zien te vinden natuurlijk. ,,Klopt. Een vriend van papa werkt in een autobedrijf en daar hadden ze net een groot pakket afgeleverd. Die verpakking bleek ideaal."

Hoe ben je toch op het idee gekomen om hier drankjes te gaan verkopen? ,,Ik zag het op het Jeugdjournaal ook een jongen doen. Maar die had een heel simpele kraam." Lachend: ,,Ik denk: dat kan ik ook en mooier."

En, verdient het ook een beetje? ,,Nou, vooral de eerste dag. Toen was het ook al zo'n prachtig weer. Er kwamen veel mensen voorbij, meer dan tot nu vandaag. Aan het einde van de dag had ik 29 euro. Alles bij elkaar heb ik nu zo'n veertig euro, denk ik."

Misschien moet je achter je kraam vandaag komen en mensen vragen of ze iets willen kopen... ,,Ik denk dat het zo niet werkt. Dat is nogal brutaal, vind je niet?"

Wat verkoop je zoal, Neo? ,,Zelfgemaakte ranja. Kijk, die zit in een grote tap. Daarnaast heb ik pakjes Chocomel en Fristi. Ik bewaar er een paar in een speciale koeltas. En voor vijftig cent krijg je twee zakjes chips."

Woon je hier in de buurt? ,,Om de hoek inderdaad. Als het in het weekeinde mooi weer is zet ik de kraam op. Vandaag al voor de vierde keer. Maar niet voor het laatst. Ik blijf dit sowieso tot volgend jaar doen. Het is leuk om te doen."

Oh, dus je wilt later vast en zeker ook verkoper worden? ,,Neuh. Politieagent op straat. Dat lijkt me pas leuk. En ook stoer."

En heb je ook nog hobby's? ,,Ja hoor. Skaten en judo vind ik leuk en ik zit op scouting." (Tekst en foto: Henk van Weert).