Vanwege Memorial Day hing zondag bij het gedenkteken aan de Gemondse Beemd de Amerikaanse vlag halfstok. (Foto: werkgroep 75 jaar bevrijding Gemonde WOII).
Vanwege Memorial Day hing zondag bij het gedenkteken aan de Gemondse Beemd de Amerikaanse vlag halfstok. (Foto: werkgroep 75 jaar bevrijding Gemonde WOII). Foto:

MEMORIAL DAY KRIJGT INVULLING OP GRENS BOXTEL-GEMONDE

Stars and stripes wappert op Schoonberg

HENK VAN WEERT

Op de militaire erebegraafplaats in het Zuid-Limburgse Margraten legde onder meer koning Willem-Alexander zondag een krans in het kader van Memorial Day, zeg maar de Amerikaanse dodenherdenking. Diezelfde dag wapperde bij het vorig jaar onthulde gedenkteken nabij de Schoonberg, in het buitengebied tussen Gemonde en Boxtel, de Stars and Stripes...

De werkgroep Bevrijding Gemonde WOII herdacht zondag bij het monumentje de omgekomen bemanning van de C47 A Skytrain Buzz Job Mike, een Amerikaans legervliegtuig dat daar op 23 september 1944 neerstortte. 's Ochtends hing het dundoek van de Verenigde Staten volgens het geldende protocol halfstok, om twaalf uur werd de vlag in top gehesen als eregroet aan de nog in actieve dienst zijnde Amerikaanse militairen.

Op de zondag voor 25 mei, de dag dat in de VS Memorial Day plaatsvindt, worden op de Amerikaanse erebegraafplaats Margraten jaarlijks de 8.301 Amerikaanse soldaten herdacht die hier begraven liggen. En tevens de 1.722 Amerikaanse militairen die nog altijd als vermist gelden, en vernoemd zijn op de Wall of the Missing.

Onder de gesneuvelden zijn ook de technical sergeant Orville B. Journey en 2nd lieutenant Cyril M. Babcanec van de US Army Air Force. Zij zijn in Gemonde gesneuveld op 23 september 1944 toen hun toestel, een C47A Skytrain met de bijnaam ‘Buzz Job Mike’, neerstortte aan de Gemondse Beemd nabij de Schoonberg. Normaal is er veel publiek aanwezig tijdens de herdenking op Margraten, maar dit jaar dus niet vanwege de coronamaatregelen.

Wel aanwezig waren - naast de koning - minister Ank Bijleveld (Defensie), de bevelhebber der strijdkrachten en zowel de Navo-bevelhebber als de ambassadeur van de Verenigde Staten. Ook de Limburgse familie Curfs, die al jaren het graf van Orville Bruce Journey adopteert en onderhoudt, mocht als eregast aanwezig zijn. Het gezin was eind september 2019 eveneens bij de onthulling van het monument aan de Gemondse Beemd.

GEVONDEN DOG-TAG

Kolonel Sears van de Amerikaanse ambassade in Nederland, vertelde enkele van de genodigden een bijzonder verhaal over een van de op Margraten begraven militairen. Zijn keuze maakte hij uit een van de vele geschiedenissen, maar in dit geval een wel heel speciale: het relaas van de bemanning van de Buzz Job Mike. Daarbij werd ook melding gemaakt van het feit dat in 2019 op de crashplaats de dog-tag (een metalen naamplaatje dat militairen om hun hals dragen) van Orville Bruce Journey werd gevonden met een metaaldetector. De Gemondse luchtmachtmilitair Willem van der Steen deed samen met het vliegtuigonderzoekteam Plane Hunters en vrijwilligers van de werkgroep 75 jaar Bevrijding Gemonde WOII onderzoek op de Schoonberg.

Ook werd in Margraten verteld hoe het herkenningsplaatje door Van der Steen werd teruggebracht naar de VS om het vervolgens te overhandigen aan de jongste nog levende broer van Bruce Journey en diens familie.

De Gemondse luchtmachtmilitair Willem van der Steen (rechts) overhandigde het op de Schoonberg gevonden naamplaatje in november vorig jaar aan een broer van de Amerikaanse gesneuvelde Orville Journey. (Foto: US Air Force/Kelly White)
In 2019 werd met een metaaldetector de dog-tag van Orville Bruce Journey gevonden op de Schoonberg.