Wolf (Canis lupus), Wolven, Hondachtigen (Canidae), Roofdieren (Carnivora), Zoogdieren (Mammalia), fauna, roofdier, zoogdier -
Wolf (Canis lupus), Wolven, Hondachtigen (Canidae), Roofdieren (Carnivora), Zoogdieren (Mammalia), fauna, roofdier, zoogdier - Natuurmonumenten Mark Zekhuis

'Wat ons betreft, is de wolf welkom in de Kampina'


Jan Hermens

Vooralsnog sluipt er geen wolf rond binnen de grenzen van de gemeente Boxtel, maar het roofdier zwerft wel door Vlijmen. De afstand naar deze contreien is voor een wolf niet groot. Van voorzorgsmaatregelen is nauwelijks sprake.

Ernst-Jan van Haaften namens Brabants Landschap: ,,Wij hebben vrijwel geen eigen vee en volgens mij lopen er in de gemeente Boxtel geen schaapskuddes die gebied van ons begrazen. Wel leven er edelherten in De Scheeken en De Mortelen, voor zover ik weet staan er geen maatregelen op de rol."

Boxtelaar Arno van Pelt is bestuurslid van de ZLTO. ,,Boxtel en Liempde kennen niet zoveel schapenhouders. Ik denk dat wolven het best gevangen kunnen worden en uitgezet op de Veluwe, in gebieden met meer ruimte dan hier in Brabant. Als zo'n beest een of twee schapen doodt en opeet, dat is te overzien. Maar als een wolf er zestig pakt en laat liggen, dat is een heel ander verhaal."

RASTERS

De provincie stelt verplaatsbare rasters met stroomdraad beschikbaar om wolven te weren. Van Pelt: ,,Dat is mooi, maar je hebt wel veel van die netten nodig. En de apparatuur om de stroom op te wekken, zou gestolen kunnen worden." Hij voorziet dat het met de wolf dezelfde kant opgaat als met de vos. ,,Eerst wordt het dier beschermd, de populatie groeit en er ontstaan problemen."

Natuurmonumenten beheert de Kampina. Persvoorlichter Marjolein Koek van die organisatie legt uit: ,,Wat ons betreft is de wolf welkom, we kijken naar zijn komst uit. We zijn benieuwd wat de aanwezigheid van een wolf doet met het gedrag van het wild."

In de Kampina is geen sprake van voorzorgsmaatregelen. ,,We hebben daar IJslandse paarden en runderen lopen. Doordat zij zich daar vrij bewegen, is hun vlucht- en verdedigingsinstinct sterker dan bij vee in een wei. Schapen die iedere dag honden langs zien komen, raken daaraan gewend en een wolf heeft veel weg van een hond. Daarnaast zijn runderen en paarden weerbaarder dan schapen."

WILD

Mocht de wolf zich in de Kampina vestigen, dan verwacht Koek dat het dier zich met wild zal voeden. ,,Op de Veluwe is uit onderzoek gebleken dat de wolven daar wild bejagen en bijna geen schapen grijpen. Zij hebben daar een territorium en vertonen natuurlijk jachtgedrag." Reeën zijn in de Kampina de meest voor de hand liggende prooidieren.

Zwervers zoals in Vlijmen vergrijpen zich sneller aan schapen. Koek: ,,Bescherming van deze dieren is zeker van belang. Natuurmonumenten geeft her en der voorlichting en attendeert boeren bijvoorbeeld op het bestaan van stichting Wolf-Fencing. Dit is een organisatie van vrijwilligers die bij veehouders wolfwerende hekken en stroomnetten plaatst. De boer betaalt dan alleen de materialen." De provincie Noord-Brabant geeft veehouders stroomnetten in bruikleen. ,,Het is gebleken dat die rasters werken. Wolven springen zelden, ze proberen onder een omheining door te kruipen. Een stroomstoot schrikt ze af."

q Natuurmonumenten ziet een eventuele komst van wolven naar de Kampina wel zitten. Of het roofdier zich daar ooit vestigt, moet blijken. (Foto: Natuurmonumenten, Mark Zekhuis).