Afbeelding
Foto: Maarten Melis

PHS-plannen in Boxtel: het is raar maar waar

De gemeente Boxtel heeft in het Brabants Centrum van 14 mei 2020 over twee pagina’s breed uitgepakt met informatie over het maatregelenpakket PHS Boxtel, inclusief een tekening van Boxtel in vogelperspectief. De deelprojecten Verbindingsweg: Ladonk-Kapelweg (VLK), Fietsonderdoorgang Tongersestraat (= sluiting 'dubbele overweg') en de uitbreiding Keulsebaan krijgen dan ook in de tekening de volle aandacht.

Het autoverkeer vanaf de A2 en vanuit Boxtel heeft straks twee mogelijkheden om het industrieterrein te bereiken. Dat kan straks via de verbrede Keulsebaan of via de Verbindingsweg VLK via Boxtel-West. In het maatregelenpakket ontbreekt volledig welke gevolgen dit heeft voor de afwikkeling van het autoverkeer in Boxtel-West. De gemeente Boxtel geeft aan 'na de realisatie van de plannen het verkeer in Boxtel-West te monitoren om de werkelijke effecten in beeld te brengen'.

Op deze manier wordt Boxtel-West straks eerst opgezadeld met een forse toename van het autoverkeer met alle problemen van dien omdat de infrastructuur daarvoor ontoereikend is. Zo wordt het verkeersprobleem, met de daarbij horende overlast, met vermindering van leefbaarheid en veiligheid, alleen maar verplaatst binnen de gemeente. Bij dit onwenselijke scenario zal het daarna weer vele jaren duren, de gemeente Boxtel kennende, voordat de bij voorbaat te verwachten verkeersproblemen met 'knip- en plakwerk' worden aangepakt.

Opvallend is dat eerder een besluit is genomen om een 30-kilometerzone in te richten in het gebied Baandervrouwenlaan, Parkweg, Molenwijkseweg en Essche Heike. Dit verstandig besluit verbetert de verkeersveiligheid in dit gebied ter wille van veel jonge sporters die vaak zelfstandig met de fiets naar de sportterreinen van MEP en ODC gaan.

Hoe zijn deze zaken te rijmen met elkaar? Men creëert een toename van het autoverkeer in Boxtel-West (=ontsluitingsverkeer industrieterrein via de VLK) en stuurt dat autoverkeer rechtstreeks een 30-kilometerzone en woonwijk in die juist ingericht is/wordt om de meest kwetsbare weggebruikers te beschermen; een zone die helemaal niet bedoeld is om het ontsluitingsverkeer op te vangen. 'Raar maar waar'.

Er is maar één toekomstbestendige adequate oplossing en dat is een échte noordelijke ontsluiting. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.



        RENÉ VAN GEEL

Aanleg van de zogeheten VLK-weg leidt tot meer drukte op onder meer het Essche Heike, vindt bewoner René van Geel. (Foto: Henk van Weert).
Aanleg van de zogeheten VLK-weg leidt tot meer drukte op onder meer het Essche Heike, vindt bewoner René van Geel. (Foto: Henk van Weert).