Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RIDDER VAN CUIJKSTRAAT ZWAAIT OUDSTE BEWOONSTER UIT

Houdoe Netty, het ga je goed!

HENK VAN WEERT

Bewoners van de Ridder van Cuijkstraat in de Boxtelse wijk Breukelen zwaaiden maandagavond hun oudste buurtgenoot uit. Netty Janssen- van Weert (86) is verhuisd naar appartementencomplex Ten Brueckelen aan de Annastraat, een eindje verderop in de wijk. Na bijna zeventig jaar verlaat ze de voormalige boerderij waar ze al met haar ouders woonde...

Nee, ze heeft het er niet moeilijk mee. En de eerste nacht in haar nieuwe appartement naast wijkhuis Simeonshof heeft ze prima geslapen. ,,Ach, weet je, ik heb hier naartoe geleefd. Vorig jaar heb ik wat met mijn gezondheid gekwakkeld en besloot ik mijn huis te verkopen. Nu is het zover en dat is goed", vertelt ze daags nadat ze door de buurt werd verrast met een enthousiast afscheid. ,,Mijn kleindochter helpt me vandaag mee om alle verhuisdozen uit te pakken."

VEEL GEBOUWD

Netty woonde bijna haar hele leven halverwege de Ridder van Cuijkstraat, in de karakteristieke hoeve met Franse kap. Als kind van Jas van Weert en Anneke van den Nosterum herinnert ze zich dat er nog nauwelijks huizen aan de straat stonden. ,,Tegenover de boerderij die mijn ouders betrokken, stonden wat kleine huisjes met een rieten dak. Die zijn later afgebrand. Aan dezelfde kant, even verderop, stond het grote pand van de kermisfamilie Paashuis, waar enkele jaren geleden nieuwe woningen zijn gebouwd."

Schuin tegenover Paashuis stond in haar jeugd, maar ook nog lang na de oorlog strohulzenfabriek Nefa, die in de jaren tachtig plaatsmaakte voor bouwmarkt Gamma en weer later voor het buurtje Strohulzen. En op de hoek van de Doornakkerlaan woonde opoe Van Weert in de woonboerderij. Aan de andere kant van de straat, op de hoek van de Van Hornstraat stond tot midden jaren vijftig bij wijkkapel De Burcht, de boerderij van de familie De Boer, plaatselijk beter bekend als Daantje en Willem 'de Mulder'. Een bijnaam die ze dankten aan de Blauwe Molen die op de plek stond van het huidige appartementencomplex De Burcht.

Netty weet nog dat de tweekappertjes tussen haar ouderlijke woning en de Van Hornstraat werden gebouwd. ,,Mijn vader was bouwvakker en heeft eraan meegewerkt, herinner ik me."

WONEN IN DE STAL

Nadat ze trouwde, woonde Netty met haar man aanvankelijk enkele jaren in het centrum van Boxtel, waar ook de kinderen werden geboren. ,,Op een gegeven moment kochten we het stalgedeelte van de boerderij van mijn ouders en dat hebben we verbouwd tot woning. Ik heb er een heerlijke tijd beleefd, maar nu was het moment gekomen om afscheid te nemen." Dat de buren een feestelijk uitzwaaimoment hielden maandagavond verraste Netty. ,,Maar heel leuk. Hoewel er door de jaren heen tal van nieuwe mensen zijn komen wonen, is en blijft het een fijne buurt. Vorig jaar was er nog een buurtfeest in een tent recht voor mijn deur."

Wie er in haar oude woning trekt? ,,Een overbuurjongen heeft het gekocht. Die heeft altijd gezegd dat hij het graag wilde als ik ooit zou vertrekken. Nu is het zover."


p Netty Janssen (86) woonde bijna zeventig jaar aan de Ridder van Cuijkstraat en was daarmee veruit de oudste bewoner. Maandagavond werd ze uitgezwaaid door de buurt. (Foto: Peter de Koning).


t Netty groeide op in het rechterdeel van de woonboerderij, maar betrok na haar huwelijk het linker deel. In de voormalige stal werd een woning gerealiseerd. (Foto: Henk van Weert).

Netty groeide op in het rechterdeel van de woonboerderij, maar betrok na haar huwelijk het linker deel. In de voormalige stal werd een woning gerealiseerd.