'ALCOHOL EN ANDERHALVEMETERREGEL LASTIGE COMBINATIE'

Plexiglas en looproutes in de kroeg

VERVOLG VOORPAGINA

Kroegbazen staan voor uitdagingen tijdens de voorbereidingen op de heropening van de horeca op 1 juni. Er moet aan alle maatregelen voldaan worden, maar looproutes en plexiglas schermen lijken niet te passen bij een gezellig café-interieur...

,,Ik vind het heel leuk om weer open te mogen, maar denk er wel over een politiepak aan te schaffen", grapt Martijn Voets van bar Becoloth aan de Rozemarijnstraat. Hij verwacht dat het een flinke uitdaging wordt om klanten alle regels te laten naleven. Veel maatregelen zijn al uiteengezet: er moet anderhalve meter afstand gehouden worden tussen de tafels, er mogen maximaal dertig gasten binnen, reserveren is verplicht én het horecapersoneel moet bezoekers vragen stellen om te controleren of ze gezondheidsklachten hebben. Toch zorgt de nieuwe situatie ook nog voor veel vragen ,,Ik kan natuurlijk nooit controleren of mensen daadwerkelijk familie van elkaar zijn of in één huis wonen, wanneer ze aan één tafeltje zitten."

De vorm van het pand van Becoloth kan echter nog wel voor problemen zorgen, wanneer den regels nageleefd moeten worden. Dan kan Voets twee of drie tafels kwijt met voldoende afstand. ,,We zijn volle bak aan het nadenken, want de zaak is binnen erg smal. De ondernemer heeft veel contact met zijn horecacollega's om over deze onderwerpen te sparren. ,,Het is voor iedereen lastig, dus we WhatsAppen veel."

LAAT EN DRONKEN

Zowel Voets als Carin van Asveldt van café Dok12 aan de Markt maken zich zorgen over de avonden en nachten, wanneer mensen steeds meer beschonken raken. ,,De ene zatlap gaat toch gewoon bij de andere om de nek hangen", verwoordt de eigenaresse van Dok12 het. Ook het kabinet sluit zich hierbij aan: feestcafés, clubs en discotheken blijven voorlopig dicht. ,,En als we het om elf uur zelf mooi geweest vinden, sluiten we de boel dan gewoon af", aldus Van Asveldt.

Claire Wijnstok van eetcafé Le Temps Perdu heeft iets meer gelukt wat haar pand betreft. Door de verschillende hoekjes en de diepte van het pand, kan zij het maximale aantal personen plaatsen, zonder dat er plexiglas en looproutes aan de te pas komen. ,,We willen wel zorgen dat de eetcafésfeer blijft. Ook hebben we besloten om niet in shifts te werken qua reserveringen: ik wil niet dat mensen weg moeten als het gezellig is."