Afbeelding
Foto: Bas van den Biggelaar

GEMEENTE HEFT GEEN TERRASBELASTING IN STILLE MAANDEN

Meer ruimte voor de Boxtelse terrassen

JULES HAMELEERS & JAN HERMENS

,,Vanwege de anderhalvemeterregel is voor de terrassen van de horeca meer ruimte nodig. Dat gaan we regelen", meldde burgemeester Ronald van Meygaarden gistermiddag. Deze helpende hand van de gemeente Boxtel is een stap in de goede richting voor de horecaondernemers. Die hoeven ook geen terrasbelasting te betalen tot 1 juni, als er weer tafels en stoelen geplaatst mogen worden op de stoep voor hun etablissement.

Burgemeester Van Meygaarden geeft aan dat de horeca-exploitanten gewoon glaswerk mogen gebruiken. Bij grote evenementen als carnaval is dat anders en wordt alleen plastic toegestaan. ,,Maar in een normale situatie is glas geen probleem."

De hele routering op de Markt met terrassen is nog onderwerp van overleg met ondernemers en Veiligheidsregio, aldus de burgemeester. Vóór 1 juni moet daar duidelijkheid over zijn. ,,Een volledige afsluiting van de Markt voor autoverkeer ten gunste van de terrassen zou heel mooi zijn, maar niet alle ondernemers willen dat. Daarnaast is veiligheid van belang. De visie van politie en Veiligheidsregio is wat dit punt betreft, doorslaggevend."

De gemeente gaf eerder al aan ruimte te willen geven aan de horeca. Ondernemers echter wel zelf met een plan komen, weet uitbaatster Claire Wijnstok van Le Temps Perdu. Dat plan ligt er dus nu en het college van B en W heeft de knoop doorgehakt.

De gemeente steunt de horeca daarnaast door geen terrasbelasting te heffen in de tijd dat de zaken geen tafeltjes en stoelen buiten kunnen plaatsen. De jaarlijkse aanslag wordt verminderd met het aantal maanden dat de terrassen gesloten moesten blijven. Dat melden B en W in antwoorden op politieke vragen van raadsfractie Balans.

DRIE KEER VERBOUWD

,,We hebben de zaak al drie keer verbouwd", meldt Carin van Asveldt van café Dok12 aan de Markt. Zij heeft door haar grote pand ruimte voor het maximale aantal van dertig mensen in haar zaak. Er staan strepen op de grond om te bepalen hoe mensen moeten lopen, de deur van het wc-halletje staat open zodat aanraken niet nodig is en onder de stoelpoten zitten stickers op de grond, om te bepalen tot waar mensen mogen schuiven met hun stoel. ,,Vooral de anderhalve meter afstand maakt alles wel heel erg lastig. Dat nekt ons gewoon."


Pagina 3: 'Plexiglas en looproutes in de kroeg'.


p Uitbaters Carin en Sjef van Asveldt van café Dok12 aan de Markt hebben hun kroeg klaar gemaakt om weer open te gaan op 1 juni. Er komen looproutes en stoelstickers aan te pas. (Foto: Bas van den Biggelaar).