Afbeelding
Foto: Marc Cleutjens

BRABANTS CENTRUM ZENDT CONCERT UIT

Band Acting The Maggot streamt liveoptreden

De band Acting The Maggot van Boxtelaar Maarten de Gans verzorgt zaterdag 23 mei een livestream op Facebook. Dat is op het eerste oog niet zo bijzonder. Voor dit online concert heeft de formatie echter de handen ineengeslagen met meerdere partijen die het liveconcert gaan uitzenden. Door middel van zogeheten crossposting is de stream op meerdere pagina’s te zien. Ook Brabants Centrum zendt het optreden zaterdag via zijn Facebookpagina uit.

Livestreamen gebeurt in deze coronatijd wel vaker, ook de Ierse folkband heeft dit al eens gedaan. Zo heeft De Gans, oprichter en zanger van Acting the Maggot, al een paar keer solo op zijn gitaar online Ierse nummers ten gehore gebracht. Nu pakt de band het echter net even wat grootser aan. Door de stream op meerdere Facebookpagina’s tegelijkertijd uit te zenden, wordt een groter publiek bereikt. Zo zal de livestream te horen en te zien zijn op zowel de Facebookpagina van de band zelf als bijvoorbeeld die van het Brabants Centrum. ,,Op die manier weten we ook zeker dat we bij de Boxtelse fans binnen komen”, legt De Gans uit.

Omdat de band ook in de rest van het land fans heeft, benaderde De Gans meer partijen met de vraag het concert uit te zenden: ,,Zo hebben we nog een drietal Ierse pubs gevonden die meedoen, zoals O'Casey's in Den Haag en O'Sheas in Eindhoven. Daarnaast hebben ook poppodium De Meester in Almere en een groot online boekingsplatform genaamd Unplug and Play Artiestenvereniging toegezegd het optreden te tonen op hun pagina's. Die zijn samen goed voor tienduizenden bezoekers en likes. Dus ondanks dat we door het coronavirus dit jaar niet live op festivals kunnen spelen, komen we nu alsnog naar de liefhebbers thuis via het beeldscherm.”

GROOT PUBLIEK

Of er voor zaterdag nog meer partijen aanhaken, weet De Gans niet. ,,We hebben nog wat lijntjes lopen, maar we zijn al reuzeblij met dit resultaat. Als elke Facebook-fan kijkt, bereiken we toch een publiek zo groot als op Paaspop."

De livestream is zaterdagavond vanaf 20.00 uur rechtstreeks te zien zijn op de Facebookpagina van Brabants Centrum. Ga hiervoor naar: www.facebook.com/brabantscentrum/.


BIEB VERRAST MET CORONAGEDICHTEN

‘Dagelijkse poëzie biedt                 verstrooiing en verlichting’

MARC CLEUTJENS

Het pleintje voor Babel Bibliotheek Boxtel hangt vol met gedichten van Gerard Beentjes en daarop geïnspireerde tekeningen van Elize van der Werff. En ook voor de ramen van de leeszaal hangt Beentjes’ poëzie op A3-formaat. De dichter uit Eemnes, die in het verleden tweemaal meedeed aan de lokale poëziewedstrijd DichtSlamRap, schrijft dagelijks een nieuw gedicht sinds Nederland in een intelligente lockdown ging. De bibliotheek nodigt inwoners uit om aan te haken en ook in de pen te klimmen.

Troost Teksten Tocht. Dat is de naam van een project dat Babel in alle zes vestigingen heeft uitgerold. ,,Het idee komt voort uit de berenjacht die overal plaatsvindt voor kinderen”, legt community librarian Marlies Germanus van Babel uit. ,,Waarom in coronatijd dan geen poëzieroute voor volwassenen organiseren?”

In Boxtel legde Germanus contact met journalist Marcel Linssen, die jaarlijks DichtSlamRap organiseert. ,,Marcel droeg meteen Gerard Beentjes voor”, vertelt ze. ,,Elke dag ontvangen we een nieuw gedicht dat een plekje krijgt op het pleintje voor onze bibliotheek of in de leeszaal.”

ABONNEES

Beentjes - voormalig dorpsdichter van Laren en Eemnes - noemt zijn poëzieproject ‘De Uitdaging’, zo vertelde hij deze week vanaf Schiermonnikoog. ,,Op de dag dat premier Mark Rutte de eerste coronamaatregelen afkondigde, besloot ik dagelijks een gedicht te gaan schrijven. In eerste instantie met het idee om alle gebeurtenissen rondom de coronacrisis persoonlijk te verwerken.” Zijn poëzie viel echter breder in de smaak. ,,Langzaam maar zeker abonneerden steeds meer vrienden zich op een dagelijks gedicht. Ik sta nu op 105 leden die elke dag een gedicht ontvangen. Elize van der Werff, een bevriende beeldend kunstenares, maakt er steeds een passende illustratie bij. Nu mijn gedichten verspreid worden, bieden ze verstrooiing en verlichting.”

NOOIT MET PENSIOEN

Dat zijn poëzie in het Boxtelse straatbeeld is te zien en elke dag wordt uitgebreid, vindt Beentjes erg leuk. ,,Hoe lang ik doorga? Misschien stop ik op 1 juni als de maatregelen verder versoepelen. Maar zolang Elize en ik er plezier in hebben, gaan we vast nog een tijdje door.” Lachend: ,,Ik ben al met pensioen. Maar ach, een dichter stopt nooit met schrijven.”

Beentjes laat zich inspireren door actuele berichten over Covid-19. Daarnaast krijgt hij regelmatig tips waarmee hij aan de slag gaat. ,,Uiterlijk ’s morgens om acht uur heeft Elize mijn gedicht. Drie uur later verstrijkt haar deadline. Daarna volgt publicatie op Facebook en Instagram en gaat een mail uit naar mijn abonnees en natuurlijk de bibliotheek in Boxtel.”

POËZIEROUTE

Germanus nodigt inwoners van Boxtel uit om ook zelf coronagedichten te schrijven. Inmiddels heeft oud-inwoonster Martje Wijers, winnares van DichtSlamRap in 2019, haar deelname toegezegd. ,,Samen met de gedichten van Gerard Beentjes en de tekeningen van Elize van der Werff willen we een poëzieroute samenstellen. Wie zelf niet gaat schrijven, maar wél een gedicht voor het raam wil hangen, mag zich ook melden. Dan zorgen wij voor een poëzieposter.”

Meer weten of meedoen? Stuur dan een e-mail naar boxtel@babeldenbosch.nl. De bibliotheek in Boxtel is van maandag tot en met vrijdag geopend van 13.00 tot 17.00 uur. Op zaterdag is publiek welkom tussen 10.00 en 14.00 uur.


q Op het pleintje voor Babel Bibliotheek Boxtel aan de Burgakker verschijnt elke dag een nieuw gedicht van Gerard Beentjes. Er staat een illustratie bij van Elize van der Werff. (Foto: Marc Cleutjens).