Met ruim vijftig mensen samen muziek maken, zoals Boxtel's Harmonie normaal gesproken wekelijks op woensdagavond doet in het Muziekhuis aan de Passage Riche, is vanwege het coronavirus uitgesloten. Zicht op het einde van noodmaatregelen is er nog lang niet. (Foto: Jolande Tiellemans).
Met ruim vijftig mensen samen muziek maken, zoals Boxtel's Harmonie normaal gesproken wekelijks op woensdagavond doet in het Muziekhuis aan de Passage Riche, is vanwege het coronavirus uitgesloten. Zicht op het einde van noodmaatregelen is er nog lang niet. (Foto: Jolande Tiellemans). Foto: Jolande Tiellemans

ONDERZOEK NAAR VERSPREIDING VIRUS DOOR BLAZERS EN ZANGERS

Orkesten en koren: nog geen zicht op hervatting repetities


HENK VAN WEERT


Waar op tal van fronten coronamaatregelen worden versoepeld is daar in de amateurmuziekwereld nog lang geen sprake van. Met name leden van blaasorkesten en koren hebben geen zicht op hervatting van hun hobby. Niet alleen omdat het moeilijk is een geschikte ruimte te vinden om op anderhalve meter van elkaar te musiceren. Vooral de uitstoot van zogeheten aerosolen speelt zangers en muzikanten parten.

Aerosolen zijn minuscule luchtdeeltjes waarin het coronavirus zich verspreidt. Het lijkt voor de hand te liggen dat iemand die bijvoorbeeld een trompet speelt of luidkeels zingt, meer van die deeltjes uitstoot dan iemand die praat. En het zou ook zomaar eens kunnen dat de luchtdeeltjes van een blaasmuzikant of zanger verder reiken dan de veilige zone van anderhalve meter.

AANNAMES

Het zijn echter allemaal aannames. Keihard bewijs is er namelijk vooralsnog niet. En dus is wetenschappelijk onderzoek opgestart door de Technische Universiteit Delft. En ook in Duitsland (in Berlijn en München) verdiepen wetenschappers zich in het besmettingsgevaar van koper- en houtblazers. Daar wijzen volgens de onderzoekers de eerste voorlopige resultaten uit, dat blaasmuzikanten en koorzangers niet per definitief meer aerosolen uitstoten.

Maar dat het flink mis kan gaan, blijkt wel uit een passieconcert op 8 maart. De uitvoering van het Amsterdams Gemengd Koor in het hoofdstedelijk Concertgebouw had rampzalige gevolgen. Van de 130 leden werd er ruim honderd ziek na de uitvoering; een zanger overleed, net als drie partners van koorleden.

Ingenieur Ivo Bouwmans coördineert het onderzoek van de TU Delft naar coronaverspreiding tijdens het zingen of bespelen van een blaasinstrument. In Klankwijzer, het digitale informatiekanaal van de Koninklijke Nederlands Muziek Organisaties (KNMO) waarbij ook de harmonieën en fanfares in de gemeente Boxtel zijn aangesloten, meldde hij afgelopen week nog niet over voldoende meetmateriaal te beschikken om conclusies te trekken.

,,Virussen worden op verschillende manieren verspreid en die dragen verschillende gevaren met zich mee. Hoe het met het coronavirus zit, weten we op dit moment nog niet. Daarvoor is het virus nog te kort onder ons", aldus Bouwmans.

De KNMO adviseert de bij haar aangesloten verenigingen dan ook om de repetities nog niet te hervatten. Ook niet op kleine schaal. Individuele muzieklessen mogen wel worden gegeven, mits aan de voorwaarden van anderhalve meter wordt voldaan.

Daarom ging, op verzoek van enkele docenten van fanfare Concordia, vorige week multiculturele accommodatie De Serenade in Liempde open voor een-op-eenlessen. Het bestuur van Muziekhuis Boxtel besloot echter de deuren gesloten te houden tot 1 september. Een van de redenen is dat de vaste gebruikers veelal tot de risicogroepen behoren.

ZELFSTUDIE

Voor de plaatselijke muziekverenigingen en koren betekent het dat alle reguliere activiteiten zijn weggevallen en dat de leden vooral op zichzelf zijn aangewezen om hun instrument of stem 'op peil' te houden. Wel worden diverse online alternatieven bedacht. Dat varieert van het opnemen van een muziekstuk door het mixen van thuis gemaakte filmpjes tot quizavonden. Leuk om zo onderling binding te houden, maar koorzangers en orkestleden willen toch vooral samen muziek maken. Maar met anderhalve meter (of meer) afstand, wordt dat een flinke, zo niet onmogelijke opgave...


p Met ruim vijftig mensen samen muziek maken, zoals Boxtel's Harmonie normaal gesproken wekelijks op woensdagavond doet in het Muziekhuis aan de Passage Riche, is vanwege het coronavirus uitgesloten. Zicht op het einde van noodmaatregelen is er nog lang niet. (Foto: Jolande Tiellemans).