Afbeelding
Foto: Peter de Koning

RIEN BIJNEN VAN BIJNEN UITVAARTZORG BOXTEL AAN HET WOORD

Corona verandert huidige uitvaartzorg

JULES HAMELEERS

Het coronavirus zorgt voor pijnlijke, moeilijke en confronterende situaties. Zo ook bij Bijnen Uitvaartzorg. Er mogen maar dertig personen aanwezig zijn bij een afscheid en ook condoleance naderhand is niet mogelijk. Maar ook maatregelen om verspreiding van Covid-19 te voorkomen, brengen uitvaartbegeleiders in een lastig pakket. ,,We doen het zo goed mogelijk volgens de regels van het RIVM", aldus directeur Rien Bijnen.

,,Het is een behoorlijk bedroevende tijd", legt Bijnen uit. Allerlei kleine, persoonlijke momenten die normaal gezien horen bij een afscheid, maken nu geen onderdeel uit van de uitvaart en het proces daaromheen. Wanneer iemand overlijdt, moeten er allerlei maatregelen in acht genomen worden.

ROUWAUTO

Dan gaat het bijvoorbeeld om aangepast vervoer in de rouwauto, tot veranderde processen rondom het opbaren. Wanneer een overleden persoon vervoerd moet worden, is het compartiment van de kist afgesloten van de ruimte waar de chauffeur zit. Ook mogen nabestaanden niet meerijden als bijrijder in de rouwauto. ,,Dit is om familieleden en onze werknemers te beschermen", aldus Bijnen.

Hoewel de maatregelen noodzakelijk zijn, vallen de veranderde omgangsvormen de directeur zwaar. ,,Het is heel lastig dat je als eerste aan de familie moet vragen of de overledene is gestorven aan het coronavirus en of er nog andere mensen in huis ziek zijn. Het is pijnlijk, maar we moeten er toch rekening mee houden. Het brengt ook voor onszelf zorgen en verplichtingen met zich mee."

GEKOELDE UNITS

Zo wordt het lichaam van iemand die is overleden aan het coronavirus eerst drie dagen in een gekoelde ruimte gelegd, voordat hij of zij thuis of op een andere plek kan worden opgebaard. Bijnen Uitvaartzorg heeft naast Boxtel meerdere vestigingen, maar het is belangrijk dat overledenen in hun eigen dorp kunnen blijven. Daarom plaatste Bijnen op beide locaties een koelunit. In Boxtel stond deze bij het uitvaartcentrum op het terrein van zorgexpertisehuis Liduina, maar deze is inmiddels weer weggehaald. ,,Wij hebben voldoende ruimte. In Boxtel is nauwelijks gebruik gemaakt van de unit, maar in Vught was het wel nodig."

Na de drie dagen koelunit denken het RIVM en de Branchevereniging Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartondernemingen (BGNU) dat een overledene niet meer besmettelijk is. De nadruk ligt op denken. ,,Alles is nieuw, dus het is onduidelijk wat exact de gevolgen zijn als iemand overlijdt aan het coronavirus. We proberen het zo goed mogelijk te doen, maar eigenlijk weet niemand het nog precies."

De medewerkers die Covid-19-overledenen verzorgen, moeten daarnaast ook beschermende pakken, handschoenen en mondkapjes aan. Vervolgens moeten deze materialen in speciale afvalzakken in een apart aangeschafte container, om besmetting te voorkomen. ,,Dat moet dus óók, maar hoelang het virus echt kan overleven op deze materialen is onbekend."

SAMENWERKEN

Bijnen prijst de manier waarop meerdere partijen de handen ineenslaan. Covid-19 treft ouderen harder, dus bij verzorgingstehuizen is het aantal overledenen vaak hoog. Zo zijn in de gemeente Boxtel De Vlaswiek in Liempde, het Wereldhuis aan de Achterberghstraat en Vinckenrode aan de Mgr. Bekkersstraat getroffen. ,,We werken nauw samen met Zorggroep Elde Maasduinen en dat verloopt erg prettig", aldus Bijnen.

De uitvaartverzorger stelt voorop dat hij de situatie vooral erg vervelend vindt voor nabestaanden. Hij doet er dan ook alles aan om de families die een verlies overkomt een zo waardevol mogelijk afscheid te geven, net zoals altijd: Bijnen Uitvaartzorg verzorgt een livestream en stelt zijn aula beschikbaar, zodat er geen tijdsdruk zit op het afscheid. Ook biedt Bijnen mensen de gelegenheid om later na een besloten uitvaart, een herdenkingsdienst te houden wanneer er meer mensen aanwezig kunnen zijn. ,,Een mooi afscheid is het belangrijkst."


p Rien Bijnen (links) en medewerker Wouter van Weert voor het pand van Bijnen Uitvaartzorg in Boxtel. (Foto: Peter de Koning).