Afbeelding
Foto: Sammie Leermakers

HUISVESTING STATUSHOUDERS STAGNEERT

Inlopen achterstand door corona lastig voor Boxtel

Asielzoekers met een verblijfsvergunning, zogeheten statushouders, hebben recht op huisvesting. Iedere gemeente krijgt elk halfjaar van het Rijk te horen hoeveel zij er een woning moet bieden. Vorig jaar kreeg Boxtel deze taakstelling niet geheel rond, waardoor ze nu voor een grotere opgave staat. De coronacrisis maakt de situatie nog eens extra lastig.

In 2019 had Boxtel veertien statushouders moeten huisvesten, de gemeente kwam echter tot tien. ,,De achterstand had te maken met plotselinge wijzigingen in de persoonlijke situatie van enkele statushouders. Hierdoor konden we hen niet meer plaatsen in de toen beschikbare woningen", geeft wethouder Eric van den Broek aan in een informatiebrief aan de gemeenteraad.

Dit betekent dat Boxtel in het eerste halfjaar van 2020 veertien statushouders onderdak dient te bieden: tien vanuit de landelijke taakstelling plus de resterende vier van 2019. In de tweede helft van 2020 gaat het om twaalf nieuwkomers. De opdracht vanuit de landelijke overheid is iets zwaarder geworden. ,,De taakstelling wordt berekend op basis van het verwachte nieuwe aantal mensen dat een verblijfsvergunning krijgt en het aantal statushouders dat in asielzoekerscentra wacht op een woning", aldus de wethouder.

STAGNATIE DOOR CORONA

Het eerste halfjaar van 2020 nadert zijn eind. Op 1 april had Boxtel voor acht van de veertien te huisvesten mensen een woning geregeld. Nog zes te gaan, in betrekkelijk korte tijd. Plaatsing van statushouders is momenteel niet mogelijk vanwege de maatregelen rondom het coronavirus. Dit omdat nieuwkomers veel persoonlijke begeleiding nodig hebben bij het wegwijs worden in de Nederlandse samenleving. Van den Broek: ,,Die ondersteuning kunnen we nu onvoldoende geven."

Dit is geen specifiek Boxtels probleem, het speelt in het hele land. Vandaar dat het Rijk de taakstelling in de tweede helft van dit jaar op een later tijdstip mogelijk bijstelt. De provincie, die controleert of de gemeenten voldoende nieuwe Nederlanders huisvesten, houdt rekening met de vertraging door de coronaperikelen, meldt de wethouder aan de raadsleden.

UITSTROOM

Boxtel heeft de huisvesting weliswaar nog niet geheel op orde, maar het positieve is dat er vorig jaar voor het eerst meer statushouders uit de uitkering zijn gestroomd dan er binnenkwamen, namelijk achttien om veertien. Dat heeft te maken met een nieuwe aanpak die onder meer directe inburgering inhoudt. Tegelijk met het integratietraject start een zoektocht naar een opleiding, stage of betaald werk. Voorheen gebeurde dat pas later. Waarschijnlijk heeft ook het gunstige economisch tij een handje geholpen.

Volgend jaar krijgen de Nederlandse gemeenten er taken bij op het gebied van integratie. Per 1 juli 2021 gaat een nieuw inburgeringsstelsel in, de uitvoering daarvan ligt bij de lokale overheid. De wet had per januari 2021 in werking moeten treden, maar dat moment is uitgesteld. Het zogeheten dedicated team statushouders is al met de voorbereidingen op de nieuwe wet bezig. In de begroting is 14.000 euro opgenomen voor extra handjes, zodat het team meer tijd heeft om zich bezig te houden met de nieuwe regelgeving die eraan komt.


SAMMIE PORTRETTEERT SYRISCH GEZIN

Crowdfunding Boxtelse student voor documentaire

Jan Hermens

De beelden heeft ze al geschoten, maar daarmee is het werk nog niet gedaan. Sammie Leermakers uit Boxtel studeert audiovisuele media en werkt met journalist in opleiding Veerle Bos uit Rhenen aan de documentaire Leven in Al Orzaal. Om het project te bekostigen, hebben de twee een crowdfundingactie opgezet.

De twee studenten maken de film vanuit de minor CampusDoc aan de Hogeschool Utrecht, waarbij twintig leerlingen de kans krijgen om hun eigen documentaire volledig te regisseren en te produceren. Leermakers: ,,We moeten drieduizend euro bijeenbrengen. De teller staat op 62 procent. Het circuit van familie en vrienden is al benaderd, nu komt het erop aan andere begunstigers te vinden."

De crowdfunding is een vingeroefening voor volgend semester, als Leermakers gaat afstuderen. ,,We leren nu hoe zo'n actie werkt, zodat we die kennis volgend jaar in groter verband kunnen toepassen."

SYRISCHE FAMILIE

De documentaire waar Leermakers en Bos mee bezig zijn, speelt zich niet in Boxtel af. Maar dat had wel zo kunnen zijn, aldus Leermakers. ,,Leven in Al Orzaal gaat over de familie Ghusen. Die is acht jaar geleden vanuit Al Zabadani in Syriƫ naar Nederland gevlucht. Het gezin moest niet alleen hun vrienden en familie achterlaten, maar ook hun geliefde restaurant Al Orzaal. In Nederland zijn ze met succes opnieuw begonnen, ze runnen nu een goedlopend restaurant in Rhenen met dezelfde naam. In deze coronatijd wordt de veerkracht van de familie echter weer op de proef gesteld."

APPARATUUR

Het geld vanuit de crowdfunding is onder andere nodig voor professionele apparatuur en de kleur- en audionabewerking. Op de website www.cinecrowd.com/leven-in-al-orzaal is te zien hoeveel procent van het streefbedrag de studentes al hebben ingezameld. Leermakers: ,,De actie loopt tot en met 9 juni."

De vrouwen moeten hun documentaire voor 31 augustus afronden, maar ze streven naar een eerdere deadline. ,,Eind juli willen we de klus geklaard hebben."


q Sammie Leermakers woont in Boxtel en is voor haar opleiding bezig met een documentaire over een Syrisch ondernemersgezin in Rhenen. (Foto: eigen collectie).