De geldautomaten in het hoofdkantoor van de Rabobank verdwijnen door de komst van de gele Geldmaat. (Foto: Henk van Weert).
De geldautomaten in het hoofdkantoor van de Rabobank verdwijnen door de komst van de gele Geldmaat. (Foto: Henk van Weert). Foto: Henk van Weert

HULP VOOR DETAILHANDEL EN HORECA

Winactie consumenten start in alle winkelcentra

HENK VAN WEERT

Kort na de uitbraak van Covid-19 startte Plan-C(orona) en de daaraan gekoppelde actie Wees loyaal, koop lokaal. Doel: winkelend publiek stimuleren bij plaatselijke winkeliers en horeca hun inkopen te blijven doen. Vanaf maandag 8 juni start een koop- en winactie waaraan ondernemers uit de hele gemeente Boxtel gratis deel kunnen nemen. Tot 1 juni kunnen zij zich aanmelden.

Het idee voor de actie komt uit de koker van directeur Henk van der Zee van stichting Brabants Centrum en is afgeleid van Shop & Win, een beproefde formule die in andere dorpen en steden succesvol is gebleken. ,,De actie sluit mooi aan bij onze filosofie", vertelde voorzitter Luc Broos van Centrummanagement Boxtel deze week.

IN ALLE WINKELCENTRA

Centrummanagement organiseert de nieuwe publieksactie samen met Brabants Centrum en Beleef Boxtel. ,,Maar die beperkt zich beslist niet alleen tot centrumondernemers. Ook in de winkelcentra Selissen en Oosterhof, in Liempde én in Lennisheuvel kunnen winkeliers en horeca-ondernemers meedoen", benadrukt Broos. Hij heeft al positieve reacties gehad van de diverse voorzitters van winkeliersverenigingen: ,,Het wordt zeer gewaardeerd dat de actie gemeentebreed wordt opgezet."

Broos prijst de samenwerking tussen de diverse winkeliersverenigingen. ,,Onze actie is bedoeld om op korte termijn de kleine zelfstandigen in de horeca en detailhandel te helpen. Maar ik heb goede hoop dat ook op de lange termijn effecten merkbaar zijn van de samenwerking tussen de verschillende winkelcentra in onze gemeente."

GRATIS DEELNAME

De actie wordt gefinancierd van de 18.000 euro die de gemeente Boxtel overhield van het economisch stimuleringsbudget. ,,Dat geld wordt aangewend voor twee grote acties. De eerste was om lokale ondernemers een gezicht te geven en dat is gebeurd via een publiciteitscampagne met onder meer advertenties in de media en borden in de winkelstraten. De tweede is Wees loyaal, koop lokaal en win", verduidelijkt Broos.

Deelname is voor ondernemers dan ook kosteloos: het enige dat zij hoeven te doen, is zich aanmelden via www.beleefboxtel.nl/plan-corona (voor zover dat nog niet is gebeurd) én minimaal één prijs beschikbaar stellen. De organisatoren zorgen voor promotiemateriaal. Zo worden acht spandoeken in Boxtel en Liempde opgehangen en ontvangen de winkeliers en horeca-ondernemers posters. Eind deze week of begin volgende week ontvangen de ondernemers praktische informatie over de actie Wees loyaal, koop lokaal en Win!

VOUCHERS MET WINCODE

Consumenten die tussen 8 juni en 5 juli geld besteden bij de aangesloten winkels, restaurants en cafés krijgen een voucher met daarop een unieke code. De ondernemer bepaalt zelf hoe en wanneer hij zo'n voucher uitgeeft. Door de wincode in te geven op de actiesite van beleefboxtel.nl zien klanten of ze een prijs hebben gewonnen en kunnen zich aanmelden voor een van de hoofdprijzen. De organisatoren hebben al vier hoofdprijzen die straks verdeeld kunnen worden: een elektrische fiets, een wasmachine, een scooter en een boxspring.


FLAPPENTAP STATIONSSTRAAT VERDWIJNT

Gele Geldmaat doet ook zijn intrede in Boxtels straatbeeld

JULES HAMELEERS

Geldautomaten van ABN Amro, ING en Rabobank worden in heel Nederland vervangen door gele exemplaren van Geldmaat. Ook in Boxtel is dit het geval. Door deze veranderingen verdwijnt de flappentap bij de Rabobank.

Op de Markt heeft de ABN Amro-automaat al plaatsgemaakt voor zo'n Geldmaat, net als in Liempde. Verder wordt het apparaat bij boekhandel Bruna aan de Rechterstraat vervangen voor een gele machine.

Ook de automaten bij Albert Heijn (Prins Hendrikstraat) en aan de Molenstraat worden geel van kleur. Én bij winkelcentrum Oosterhof blijft het ook na alle veranderingen mogelijk om contant geld af te halen.

PLOFKRAKEN

De automaten bij Rabobank in en buiten het gebouw op de hoek van de Stationsstraat en de Prins Bernhardstraat, gaan echter verdwijnen. Dit gebeurt nádat alle bovengenoemde werkzaamheden zijn afgerond. Wanneer alle werkzaamheden exact plaats gaan vinden, is niet duidelijk; ze moeten voor het begin van volgend jaar zijn afgerond. Door de samenwerking wordt landelijk gestreefd naar een betere spreiding van het aantal geldautomaten en terugdringing van plofkraken.

Het bedrijf Geldmaat verzorgt al jaren het contant geldverkeer van de drie grote banken. Om de software van de automaten uniform en bij de tijd te houden, hebben ABN Amro, ING en Rabobank nu ook het beheer van de geldautomaten overgedragen.

Afbeelding
De voormalige geldautomaat van ABN Amro aan de Markt is inmiddels vervangen door een zogeheten Geldmaat. (Foto: Pål Jansen).
Afbeelding