Slagwerker Martijn Veroude krijgt muziekles van docent Willy van der Steen in De Serenade. Na bijna twee maanden ‘coronastilte’ is in Liempde weer een begin gemaakt met de individuele muzieklessen. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Slagwerker Martijn Veroude krijgt muziekles van docent Willy van der Steen in De Serenade. Na bijna twee maanden ‘coronastilte’ is in Liempde weer een begin gemaakt met de individuele muzieklessen. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

Eindelijk weer muziekles: 'Het is een beetje raar…’

MARC CLEUTJENS

Slagwerkritmes zetten de toon in de grote zaal van De Serenade. Sinds vorige week mag multiculturele accommodatie aan de Oude Dijk in Liempde weer gebruikt worden voor individuele muzieklessen aan jonge muzikanten. Martijn Veroude (9) is een van de eerste leerlingen van slagwerkdocent Willy van der Steen. En hij geniet: ,,Wel jammer dat we nog geen groepslessen mogen volgen.”

De gemeente Boxtel heeft volgens jeugdcommissielid Riet Torringa van fanfare Concordia toestemming gegeven voordat de individuele muzieklessen in De Serenade weer konden worden opgepakt. ,,Meteen nadat de intellectuele lockdown werd afgekondigd, ging onze oefenruimte op slot. We zijn blij dat onze jeugdleden eindelijk weer muziek kunnen maken, al doen ze dat individueel met hun docent.

Torringa vervolgt: ,,Er mag verder niemand naar binnen. We houden ons aan de RIVM-voorschriften.”

WELKOM

Alle jeugdleden van Concordia zijn weer welkom, al blijven sommigen vanwege de coronadreiging liever thuis. Torringa. ,,Als je je nog niet prettig voelt, mag je kiezen voor online lessen.” Momenteel geven drie docenten les in De Serenade. Ze gebruiken uitsluitend de grote zaal; de leslokalen blijven op slot omdat daar onvoldoende afstand kan worden gehouden.

NIET IDEAAL

,,Eindelijk heb ik weer muziekles”, straalt Martijn. ,,Ik heb acht weken geen les gehad en het voelt een beetje raar. Normaal sta ik naast Willy, nu op anderhalve meter afstand in een hele grote lege zaal.” De leerling uit groep 5 van De Oversteek geeft aan de lessen gemist te hebben. ,,Ik heb thuis wel wat geoefend hoor, maar dit is veel leuker. Ik hoop dat onze samenspelgroep weer snel mag repeteren. Dan kan ik ook weer muziek maken met mijn vriendje Joep.”

Docent Van der Steen is blij dat hij na pakweg vijf weken bijna is verlost van de online muzieklessen. ,,Ik geef les aan zestien jonge slagwerkers en het is niet altijd ideaal om dat via Google Duo te doen. Het programma hapert en er zit vaak vertraging op de lijn. Niet echt handig als je slagwerkles geeft.”

EEN NIEUWE START

Jeugdcommissielid Torringa van Concordia ziet de terugkeer van de muzieklessen als een nieuwe start. ,,Nu krijgen we toch écht het gevoel dat we binnenkort ook weer in groepjes kunnen repeteren en dat we niet zonder samen musiceren richting zomervakantie gaan. Het is ook goed voor onze vereniging dat iedereen binnenkort weer aan de slag gaat. Maar het zal geleidelijk gaan, we moeten nog even geduld hebben.”