Verantwoording

De enquête die Brabants Centrum in februari heeft uitgezet over het reilen en zeilen van de ambtelijke organisatie MijnGemeenteDichtbij, is verstuurd naar 132 organisaties, belangengroepen en clubs in de gemeente Boxtel.

Deze redactie heeft de enquête ook doorgestuurd naar Markteffect uit Eindhoven, een van de grote marktonderzoeksbureaus in Nederland. Dit om de representativiteit van de vragenlijst te toetsen. Volgens specialist Bart van de Pasch is vanwege het vergelijkbare aantal deelnemers tussen de groepen, het reageren door één vertegenwoordiger en de hoogstwaarschijnlijke 'homogene populatie' sprake van representativiteit. ,,Bovendien geeft 95 procent van de respondenten aan dat zij minimaal meerdere keren per jaar contact hebben met ambtenaren van MGD, waardoor zij zich een goed beeld hebben kunnen vormen van de dienstverlening."

Op de uitnodiging kwamen zestig reacties binnen. Vier zijn buiten beschouwing gelaten omdat deze respondenten geen ervaring hadden met de situatie voor de start van MGD. Van zeven respondenten bestond het vermoeden dat de open vragen niet correspondeerden met de cijfers die zij gaven. In drie gevallen bleek het inderdaad te gaan om een misverstand. Dus is dit met instemming van de betreffende partijen aangepast.

SERIEUS

Hoeveel professionele organisaties samenwerken met de gemeente Boxtel, het aantal belangengroepen en de hoeveelheid clubs in de gemeente, is niet precies duidelijk. Van de Pasch: ,,Dit heeft geen enorme invloed op de betrouwbaarheid van de resultaten." Als het in totaal om 132 partijen gaat, kan de uitslag afwijken met een kleine 10 procent. Mochten het er bijvoorbeeld tweehonderd zijn, dan ligt dat 'betrouwbaarheidsinterval' op 11 procent. ,,Dit verschil is betrekkelijk klein. Idealiter werk je met kleinere intervallen, maar gezien de totale populatie is dat niet realistisch", aldus Van de Pasch. Markteffect werkt bijvoorbeeld met percentages van 5 procent, maar onderzoekt de gehele volwassen Nederlandse bevolking. Met kleine groepen is dit percentage nagenoeg onhaalbaar, dus in dit specifieke geval scoort de enquête goed op betrouwbaarheid. Van de Pasch: ,,Ik adviseer dan ook zeker om de resultaten serieus te nemen."

Maar, zo zegt Van de Pasch ook: als het gaat om een kleine groep, zijn de kwalitatieve antwoorden (antwoorden op open vragen en persoonlijke gesprekken) extra relevant.