Afbeelding
Foto: Hans van Doorn

RECREATIEPLAS DE LANGSPIER WEER OPEN VOOR PUBLIEK

‘Er zijn hindernissen, maar zwemmen mag’


MARIËLLE WIJFFELAARS


Recreatieplas De Langspier mocht afgelopen weekend weer de poorten openen voor gasten. Door de weersomstandigheden was het er niet druk, maar dat hoopt uitbater John Brusselers deze week in te halen. Hoewel er weer volop gezwommen en gespeeld kan worden, moeten de badgasten wel rekening houden met een aantal nieuwe maatregelen. Naar de wc gaan, moet bijvoorbeeld gewoon thuis. En dat is even schakelen voor Brusselers en zijn medewerkers.

Dat het zwemseizoen bij De Langspier een maand later startte dan gepland, vindt Brusselers niet meer dan logisch. Maar dat de maatregelen die hij moet nemen wat onduidelijk zijn, stuit hem wel tegen de borst. ,,Het is niet helder onder welke sector wij als recreatieplas vallen”, legt hij uit. ,,Een zwembad mag bijvoorbeeld wel de toiletten openen, maar een recreatiepark weer niet. We dachten zelf dat het bij De Langspier wel zou mogen, dat blijkt echter niet zo te zijn.”

En dus moeten gasten van de Boxtelse zwemplas voor vertrek thuis naar het toilet en het tijdens bezoek op houden. Brusselers: ,,Ik vrees dat we wel een toename in het aantal mensen gaan zien die in het water plassen. Op z’n zachtst gezegd niet ideaal. Ik hoop dan ook dat onze toiletvoorziening snel weer open kan.”

HORECA

Ook over de horeca was onduidelijkheid. Een plan van Brusselers om wel een vorm van afhalen middels een app te introduceren mocht niet doorgaan. ,,Daar baal ik echt heel erg van”, zegt Brusselers. ,,We willen toch graag de mogelijkheid bieden om een ijsje of wat te drinken te kopen. We zijn hierover in overleg met de Veiligheidsregio, mogelijk dat het toch nog wordt aangepast.”

Deze week meldde Brusselers op social media dat het online bestellen en afhalen van eten toch mogelijk is. De uitbater van de Boxtelse recreatieplas is vooral blij dat de deuren weer open kunnen. ,,Het is nog niet druk, maar als de temperaturen gaan stijgen zal dat veranderen. We hebben geen echte limiet aan het aantal bezoekers. Ik verwacht dat we tot de duizend personen de anderhalve meter afstand goed in stand kunnen houden. We zullen het publiek natuurlijk ook op alle geldende maatregelen wijzen.”

EVEN ERUIT

Het gezin Van Zeeland neemt het er op deze zondag toch van en is naar de Langspier gekomen voor een wandeling en de speeltoestellen. ,,We wilden er echt even uit. Na al die weken hebben de kinderen de speeltuin voor de deur ook wel gezien”, zegt moeder Debby Weijts lachend.

Vader Kelly van Zeeland vult aan: ,,We hebben elk jaar een abonnement op De Langspier, we komen er graag en vaak. Vandaag is het lekker rustig, de kinderen hebben het rijk voor zich alleen.” Ryley, Jayden en Mycka hebben dan ook geen tijd om te kletsen (zie foto), er moet vooral lekker gespeeld worden. ,,Het is hier altijd leuk”, vindt het drietal. ,,Het is wel jammer dat we nog niet kunnen zwemmen, want het water is echt nog veel te koud. Dat halen we in de zomer wel in.” (Foto: Hans van Doorn).