Luchtvervuiling door corona

Hans Smolders van FVD, je weet wel, van die protestpartij van vooral witte mannen die een hekel hebben aan wetenschap en feiten, ja die. Die Hans Smolders vindt het ongepast om voor politiek gewin het coronavirus in verband te brengen met luchtvervuiling. Vooral verwijt hij het de SP. Het adviseert eerst de onderzoeken af te wachten. Lijkt me enigszins logisch. Baseren op feiten is de beste drijfveer.

Maar wat verbaast mij: in eerste instantie stelden de partijen voor die daar zorgen over hebben, om niet alleen de uitstoot te meten, maar ook de uitstoot van stikstof, fijnstof en ammoniak terug te dringen middels een strengere vergunningverlening en handhaving.

De weerstand daartegen was zo groot, dat van dat laatste is afgezien omdat anders het meten van de uitstoot niet op een meerderheid kon rekenen...

Wie gaat er nu voor politiek gewin? Het is toch van de zotte dat metingen van uitstoot door de politiek beslist moet worden. Dat is een zorgtaak van de overheid. Daar zou geen discussie over moeten zijn. En als wordt vastgesteld dat die uitstoot onaanvaardbaar is (net als de stikstofuitstoot van onze boeren), dan is de overheid verplicht te handhaven om de volksgezondheid te waarborgen.

Dat heeft niks met politiek te maken. Vies is vies en schoon is schoon. Dat onderkennen is niet links of rechts of alleen voorbehouden aan partijen die een hoog gemeenschapsgevoel hebben. Het is zorgplicht.

We gaan zien wat het nieuw Brabants bestuur ervan gaat brouwen. Laten we hopen dat, mochten ze er een potje van maken, ze een volgende keer worden weggestemd.

        GEERT DUIJGHUISEN


Koren zwaar getroffen door coronavirus

Over het coronavirus en de gevolgen daarvan is al heel veel geschreven. Opvallend is echter dat er nauwelijks aandacht is voor het totaal stilvallen van de grootste hobby in Nederland: het zingen in koren. Zo wijzen de statistieken uit dat er meer geregistreerde koorzangers dan voetballers zijn in Nederland.

De door het kabinet ingevoerde maatregelen zijn heel duidelijk en maken het voor koorzangers onmogelijk om te repeteren en uitvoeringen te geven. Ook de aangekondigde geleidelijke versoepelingen bieden geen perspectief. Want de regel van anderhalve meter afstand zal nog heel lang van kracht zijn.

En daar komt nog bij dat koren een dankbare prooi zijn voor het virus. Door intensief te zingen – met luide stem, met kracht, met veel articulatie etc. – kunnen de aerosolen (de fijnere ademdruppeltjes) zich moeiteloos onder de zangers verspreiden, ook bij een grotere onderlinge afstand. En als dan de gemiddelde leeftijd ook nog boven de zestig ligt...

In Boxtel hebben we al meer dan honderd jaar een fantastische traditie van koren. Kerkkoren, operette- en oratoriumverenigingen, kamerkoren, popkoren, smartlappenkoren, ouderenkoren, vocal jazzgroepen, meezingavonden: ze zijn allemaal zwaar getroffen door het virus.

En niet alleen vanwege het niet kunnen zingen. Uit ervaring weet ik dat het sociale element enorm belangrijk is. De vriendschap, de onderlinge contacten en het verenigingsleven worden nu ook heel erg gemist. Voor de meeste zangers is hun koor iets om wekelijks naar uit te kijken en een belangrijk onderdeel van hun leven.

De gevolgen van dit alles zijn ook heel duidelijk voelbaar voor het publiek. Ik hoor bijvoorbeeld regelmatig dat vaste kerkgangers de koormuziek in hun kerk heel erg waarderen, en die nu dus ook moeten ontberen.

Het is dan ook opvallend en bemoedigend om te constateren dat, met name door de grote onderlinge verbondenheid, de koorzangers elkaar ondersteunen om deze bizarre periode het hoofd te bieden. We moeten nu een toontje lager zingen en veel geduld hebben. Maar uiteindelijk gaan we er weer ‘full swing’ tegenaan. Een groot compliment aan alle koren!

        KEES DOEVENDANS

        dirigent