MIJNGEMEENTEDICHTBIJ ONDER DE LOEP

Ambtelijke fusie maakt ambities nog niet waar

PÅL JANSEN

De dienstverlening van MijnGemeenteDichtbij roept bij veel professionele organisaties, belangengroepen, stichtingen en verenigingen kritische geluiden op. Uit een door deze krant gehouden enquête blijkt dat vier op de tien ondervraagden de situatie verslechterd vindt nadat de gemeenten Boxtel en Sint-Michielsgestel in 2016 hun ambtenarenapparaat fuseerden. De helft merkt geen verschil.

In 2016 werden de twee ambtenarenbedrijven samengevoegd met als doel de kostenbesparing, verbetering van de dienstverlening en het terugdringen van kwetsbaarheid van bepaalde afdelingen.

Brabants Centrum besloot rond de jaarwisseling uit te zoeken hoe het reilt en zeilt met de ambtelijke organisatie. In februari werd gepubliceerd over de financiën van MGD. In die maand is ook een vragenlijst uitgezet onder 132 Boxtelse instellingen. Die hebben meerdere malen per jaar te maken met de ambtelijke organisatie. Ook zijn de politieke partijen benaderd om hun mening te geven over de resultaten. Elders in de krant is de uitgebreide publicatie te lezen, hieronder volgt het artikel op hoofdlijnen:

56 organisaties hebben de vragenlijst ingevuld, een representatief aantal volgens marktonderzoeksbureau Markteffect. Daarvan vindt 40 procent de situatie verslechterd. Een tiende ziet verbetering.

Respondenten gaven ook een cijfer over de verschillende soorten dienstverlening. Wat opvalt is dat beleids-, uitvoeringsplannen en bezwaren matig tot slecht scoren. Daarentegen is de afdeling vergunningen volgens de ondervraagden juist redelijk goed bezig.

Coalitiepartijen Combinatie95, SP en INbox reageren niet in afwachting van een onderzoek naar de ambtelijke organisatie dat de gemeente zelf laat uitvoeren. D66 vindt dat het college van B en W de juiste keuzes heeft gemaakt om MGD te verbeteren en roept op te waken voor te snelle, algemene conclusies.

Oppositiepartijen Balans, CDA en VVD herkennen het beeld dat door de uitkomsten van de enquête wordt geschapen. Zij zien dat MGD 'op weg' is, maar nog veel verbeterd kan worden.

De gemeente Boxtel geeft inhoudelijk geen reactie, maar wijst op het onderzoek naar MijnGemeenteDichtbij dat dit jaar wordt uitgevoerd. Op basis daarvan worden acties geformuleerd.

Diverse partijen zetten vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de enquête. Daarom is deze doorgestuurd naar Markteffect, een gerenommeerd marktonderzoeksbureau uit Eindhoven. Die beoordeelt de enquête als representatief en adviseert de uitkomsten ervan serieus te nemen.

Wel kan de daadwerkelijke uitkomst met circa 10 procentpunten afwijken (dit heet de betrouwbaarheidsinterval). Bijvoorbeeld: als 40 procent van de respondenten ontevreden is over MGD, ligt het daadwerkelijke percentage tussen 30 en 50 procent.

Daarnaast is het belangrijk in dit soort onderzoeken dat respondenten ook open vragen beantwoorden, aldus Markteffect, iets waar bijvoorbeeld fractievoorzitters Jos Hegeman (D66) en Dymph van de Vries (VVD) op wezen.

Inhoudelijke reacties van respondenten zijn in deze berichtgeving nog niet behandeld. Antwoorden op open vragen en persoonlijke gesprekken met respondenten moet de redactie nog analyseren en verwerken. Het verhaal hierover verschijnt op een later moment.

Lees meer over de onderzoeksresultaten op de pagina's 8 en 9.