Afbeelding
Foto: Maarten Melis

GEMEENTE BOXTEL ONDERZOEKT DE VERSCHILLEN

Bomen Brigade: hertelling Lindenlust

Jan Hermens

Naar aanleiding van een artikel in Brabants Centrum van vorige week over de geplande bomenkap op het terrein van voormalig verpleeghuis Lindenlust aan de Bosscheweg, heeft Bomen Brigade Boxtel (BBB) opnieuw een telling verricht.

In een ingezonden brief noemde BBB twee weken geleden 275 bomen. Daarop reageerde de gemeente dat het er 142 zijn, waarvan er 119 moeten wijken voor woningbouw. Er is wel sprake van herplant.

De recente hertelling van BBB geeft een ander beeld. Jan Juffermans meldt: ,,Onze telgroep kwam nu uit op in totaal 292 bomen op het hele terrein; 271 binnen de hekken en nog 21 buiten de hekken. Niet meegeteld werden de vele struiken en ook niet de dunne exemplaren met een diameter kleiner dan tien centimeter. Daarvan staan er nog zeker honderd op het terrein. Dat betekent dat er nog flink veel bomen meer gekapt zouden worden dan er nu formeel zijn geteld."

BRIEFJES

Om een goed beeld te krijgen, gingen de tellers nauwkeurig te werk. Ze maten elke getelde boom en voorzagen die van een briefje. Na afloop verzamelden ze alle briefjes en verwerkten die in tabellen, samen met de boomdikte. Juffermans: ,,Wij vinden het onbegrijpelijk dat er zo'n groot verschil kan bestaan tussen de aantallen die wij geteld hebben en die van de gemeente en de projectontwikkelaar. Wij nodigen de verantwoordelijk wethouder graag eens uit om met ons door het bos en park bij Lindenlust te wandelen."

Een woordvoerder van de gemeente Boxtel reageert: ,,Wij gaan onderzoeken waar het verschil precies in zit. Er is afgesproken met de leden van Bomen Brigade Boxtel dat wij daar verder contact over hebben met hen. We ontvangen graag hun gegevens om die te kunnen vergelijken met ons onderzoek."

In grote lijnen zien de uitkomsten van de telling van BBB er als volgt uit: ten noorden van het hoofdgebouw van Lindenlust: 141 bomen; ter hoogte van het hoofdgebouw 98, ten zuiden van het hoofdgebouw twintig, Harperhof twaalf, Poolsestraat zeventien, Bosscheweg vier.

LANGEN LINDEN

Het rooien van de bomen is nodig in verband met bouwproject Langen Linden. BBB en omwonenden maken zich zorgen over de kap. Juffermans: ,,Lindenlust is nu een walhalla voor natuurliefhebbers. Er is een fraaie variatie aan bomen te bewonderen: veel linden natuurlijk, eiken, acacia's, berken, beuken, essen en diverse fruitbomen." Aantasting zou volgens de activisten een aanslag betekenen op de biodiversiteit. Daarnaast slaan grote bomen veel CO2 op.

Bomen omzomen onder meer het karakteristieke gebouw waarin voorheen de aula van verpleeghuis Lindenlust was gevestigd. (Foto: Henk van Weert).