Brabants Centrum onderzoekt in hoeverre de dienstverlening is verbeterd sinds dat het ambtelijk apparaat van de gemeente Boxtel met dat van Sint-Michielsgestel is gefuseerd tot MijnGemeenteDichtbij. (Foto: Bas van den Biggelaar).
Brabants Centrum onderzoekt in hoeverre de dienstverlening is verbeterd sinds dat het ambtelijk apparaat van de gemeente Boxtel met dat van Sint-Michielsgestel is gefuseerd tot MijnGemeenteDichtbij. (Foto: Bas van den Biggelaar). Foto: Basman Creëert - Bas van den Biggelaar

CLUBS, ORGANISATIES EN BELANGENGROEPEN ZIJN KRITISCH OP MIJNGEMEENTEDICHTBIJ

Ambtenarenbedrijf kan een verbeterslag gebruiken...

PÅL JANSEN

Nee, het is nog niet de verbetering waarop werd gehoopt: de ambtelijke organisatie MijnGemeenteDichtbij. Althans, volgens professionele organisaties, belangengroepen en clubs. Met vier op de tien die de situatie vindt verslechterd en de helft die het beter noch slechter vindt geworden, klinkt er een kritisch geluid op het ambtenarenbedrijf.

In 2015 werd het bedrijfsplan voor MijnGemeenteDichtbij gepubliceerd. De ambtenaren van Boxtel en Sint-Michielsgestel gingen vanaf 2016 samenwerken in één organisatie. Het zou een structurele besparing van 2,6 miljoen euro opleveren - waar Brabants Centrum reeds over publiceerde - maar ook zou het de kwaliteit van dienstverlening ten goede komen. Zo kon er meer expertise worden ingeschakeld en zou de organisatie minder kwetsbaar worden.

De respondenten is gevraagd een cijfer van één (uitstekend) tot vier (slecht) te geven voor de verschillende vormen van dienstverlening. Met name beleids- en uitvoeringsplannen scoren het minst met respectievelijk een 3,09 en een 2,86. Ook het afhandelen van bezwaren (2,92) en aanbestedingen (2,89) zijn volgens de bevraagden enkele van de zorgenkindjes, alhoewel daar beduidend minder respondenten mee te maken hadden de afgelopen jaren.


'Deze geluiden regelmatig met ons gedeeld'

De cijfers betekenen ook niet dat de dienstverlening voor iedereen of op alle terreinen hetzelfde is gebleven of is verslechterd. Op gebied van vergunningen bijvoorbeeld zijn veel tevreden geluiden te horen: dat aspect kreeg van de respondenten dan ook het hoogste cijfer. En wat in dit deel van het BC-onderzoek nog niet uitgebreid aan bod komt, maar in een latere analyse wel, is de wijkmakelaar waar positieve reacties op binnenkomen.

Enkele respondenten zijn bovendien erg tevreden over de gang van zaken en geven hoge scores. Ook kwamen een paar reacties binnen van partijen waarvoor het vóór de fusie al goed was geregeld. Daarentegen geldt ook de andere kant van de medaille; dat zijn de mensen die het voor de fusie 'net zo slecht' vonden.

Wat niet valt te ontkennen, is dat er bij het gros van de bevraagden ontevredenheid heerst over de gangen van zaken. Voor oppositiepartijen Balans, CDA en VVD in de Boxtelse gemeenteraad is de uitslag niet verrassend. Zo zegt fractievoorzitter Vera Brouns (CDA): ,,We hadden deze uitkomst verwacht. We spreken namelijk met veel verenigingen en andere organisaties. Deze geluiden worden regelmatig met ons gedeeld en waren ons dus bekend."

Dymph van de Vries (VVD) wijst erop dat vóór de fusie ook al een grote groep mensen ontevreden was en dat dit altijd zo zal blijven. ,,Maar 40 procent is natuurlijk wel te veel", zegt ze. Bovendien waren er ook voor de fusie al tekortkomingen, en die zijn nog niet opgelost. De ambtelijke fusie heeft zijn verwachtingen nog niet waargemaakt, stelt Van de Vries. Volgens Balans is MGD 'op weg', al is de organisatie er nog lang niet.

Fractievoorzitter Jos Hegeman van coalitiepartij D66 vindt tegelijkertijd dat het college van B en W de juiste keuzes heeft gemaakt met betrekking tot MGD. Volgens hem een goede basis om het vertrouwen in de organisatie te laten groeien. Het ingezette beleid in het gemeentehuis - Meewerkend Boxtel - wil D66 'doorzetten en verfijnen'.


'College moet het goede voorbeeld geven'

Volgens diverse oppositiepartijen speelt communicatie een belangrijke rol. ,,Vooral het luisteren en meedenken met onder andere vrijwilligers kan wat ons betreft beter", zegt Brouns. ,,De gemeente zou ook in gesprek moeten gaan met mensen en goed en duidelijk uit moeten leggen waarom iets niet mogelijk is."

Van de Vries kijkt naast communicatie ook naar het goed omgaan met scheppen van verwachtingen: ,,Omdat het daaraan - naar onze mening - vaak schort, is deze uitslag niet verwonderlijk." Fractievoorzitter Mariëlle van Alphen (Balans) ziet een belangrijke rol voor het college van B en W weggelegd. ,,Wat ons betreft is het in ieder geval noodzakelijk dat het college zelf het goede voorbeeld geeft, afspraken nakomt en snel uitvoert."

Coalitiepartijen Combinatie95, SP en INbox gaan inhoudelijk niet in op de uitslagen: zij wachten liever een onderzoek af dat de gemeente Boxtel zelf laat uitvoeren naar MGD en waarvan de uitslag later dit jaar wordt verwacht. Coalitiepartner D66 waarschuwt voor het trekken van te haastige algemene conclusies.

De gemeente Boxtel reageerde inhoudelijk niet, maar verwijst naar genoemd onderzoek dat zij naar MGD laat uitvoeren. Aan de hand daarvan worden acties geformuleerd. Volgens een gemeentelijke woordvoerder is het onderzoek 'in voorbereiding' en heeft er nog geen aanbesteding plaatsgevonden. Ook eventuele kosten zijn deze redactie nog niet bekend.

'Interviews en open vragen belangrijk'

Vanuit de politiek werden nog enkele vraagtekens gezet bij de betrouwbaarheid van de cijfers die Brabants Centrum heeft verzameld. Dus is Markteffect - een van de grote marktonderzoeksbureaus in Nederland - gevraagd te kijken naar de betrouwbaarheid van de enquête. Die is representatief en serieus te nemen. Lees op de andere pagina van deze publicatie de complete verantwoording.

Diverse politieke partijen betwijfelen ook of er met deze cijfers alleen een goed beeld ontstaat van het reilen en zeilen in het gemeentehuis. Zo vindt Hegeman het jammer dat er ook niet is gevraagd naar factoren van waardering, zoals de snelheid van communicatie. En fractievoorzitter Marria van den Hoven van coalitiegenoot INbox kan achter de cijfers niet zien of bij de antwoorden van respondenten wellicht mee kan spelen of zij al dan niet hun zin hebben gekregen.

Onderzoeksspecialist Bart van de Pasch van Markteffect wees er dan ook op dat open vragen en interviews erg belangrijk zijn in dit soort onderzoeken om een betrouwbaar beeld te kunnen schetsen. Dit alles is ook gebeurd, maar die reacties komen in een latere publicatie aan bod.


MGD lijkt zeer gevoelig terrein te zijn

Naast de verhalen achter de cijfers die respondenten gaven, zal Brabants Centrum ook kijken naar ambtelijke fusies an sich. In hoeverre is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat een fusieorganisatie als MGD staat waar zij staat, vierenhalf jaar na de oprichting?

Diverse oppositiepartijen zien dat er verbeteringen nodig zijn en ook een enkele coalitiepartij geeft dit aan. Drie van de vier coalitiefracties wachten het eigen onderzoek van de gemeente af voordat zij zich uitspreken over MGD. Daaruit kan je opmaken dat het schrijven over de ambtelijke fusie erg gevoelig ligt.

Na een vorig artikel van Brabants Centrum over de financiën in februari dit jaar werd ook al erg bijzonder gereageerd: de gemeente wilde daarna niet meer meewerken aan vragen van deze redactie. Tijdens een raadsvergadering werd duidelijk dat burgemeester Ronald van Meygaarden niet bepaald blij was met dit onderzoek. Samen met MGD-directeur Astrid Kraal gaf hij bovendien in een memo aan de verschillende raadsfracties nog mee dat de informatie in het financiële stuk van deze krant 'willekeurig en onjuist' geformuleerd was. Woorden die later in een raadsvergadering nog werden ingeruild voor een 'onverwachte teneur'.

Waarom de communicatie erover zo moeizaam verloopt, is voor deze redactie vooralsnog onduidelijk. Wellicht komt dat de komende weken aan het licht in nieuwe artikelen over MGD. Wordt dus vervolgd. (Foto boven: Bas van den Biggelaar).

In oktober 2015 gingen de Boxtelse en Gestelse colleges van B en W met elkaar op pad. Vol trots lieten ze elkaars gemeente zien. Dit in aanloop naar de ambtelijke fusie die enkele maanden later op 1 januari 2016 van kracht ging. (Foto: Albert Stolwijk).